latinica  ћирилица
09/05/2019 |  12:59 | Аутор: СРНА

За четири мјесеца прикупљено 839,7 милиона КМ прихода

Пореска управа Републике Српске је у прва четири мјесеца ове године на рачун јавних прихода Српске прикупила 839,7 милиона КМ, што је за 18,4 милиона КМ или за два одсто више него у истом периоду прошле године.
Пореска управа Републике Српске - Фото: РТРС
Пореска управа Републике СрпскеФото: РТРС

Из Пореске управе наводе да ови подаци указују на задовољавајући раст прихода у готово свим сегментима, чиме је настављен позитиван тренд наплате. 

- Заслуге за такве позитивне показатеље се могу приписати свакодневним активностима које Пореска управа предузима у оквиру своје надлежности кроз редовну наплату и теренске контроле, као и услуге пореским обвезницима, али је нарочито аутоматизација пословних процеса имплементацијом Интегрисаног информационог система у Пореској управи утицала на позитиван ефекат наплате јавних прихода - истиче се у саопштењу.

Када је ријеч о директним порезима, у периоду јануар-април наплаћени су у износу од 196,2 милиона КМ, што је за четири процента мање него у истом лањском периоду. 

- Највеће смањење наплате било је код пореза на доходак који је наплаћен у износу од 67,5 милиона КМ, што је за 15,7 милиона КМ мање у односу на исти период прошле године. Разлог мање наплате овог прихода је у чињеници да је Влада Српске у прошлој години повећала неопорезиви дио плате на 500 КМ и на тај начин се одрекла дијела прихода по том основу у корист радника у Српској - појашњавају из Пореске управе.

Порез на добит је у прва четири мјесеца наплаћен у износу од 118,6 милиона КМ, што је за 7,4 милиона КМ или седам одсто више него у истом периоду претходне године.

Што се тиче наплате пореза на непокретности, наводе из Управе, она је у прва четири мјесеца ове године износила 5,2 милиона КМ, што је за три процента више него у истом периоду прошле године, док је наплата пореза на употребу, држање и ношење добара у овом периоду већа за седам процената. 

- Наплата доприноса је у прва четири мјесеца забиљежила знатан раст, те је наплаћено 505,8 милиона КМ, што је за 38,2 милиона КМ или осам одсто више него у истом периоду прошле године. Тако је за Фонд ПИО наплаћено 285,8 милиона КМ или 20,3 милиона КМ више, док је за Фонд здравственог осигурања наплаћено 182,2 милиона КМ, што је више за 15,3 милиона КМ у односу на упоредни период - наглашава се у саопштењу.

Додаје се да је раст забиљежен и код наплате прихода по основу доприноса за Фонд дјечије заштите која је износила 24,2 милиона КМ или осам одсто више, док су приходи по основу доприноса за Завод за запошљавање наплаћени у износу од 11,9 милиона КМ или девет процената више.

Код осталих јавних прихода, у периоду јануар-април остварена је наплата од 137,3 милиона КМ, што је за један проценат мање него у истом лањском периоду. 

- Тако су таксе и накнаде наплаћене у износу од 85,7 милиона КМ, што је за 7,2 милиона КМ више. По основу накнада за приређивање игара на срећу наплаћено је 10,1 милион КМ или 15 процената више. Казне су наплаћене у износу од 6,5 милиона КМ или шест одсто више, док су остали приходи наплаћени у износу од 17,8 милиона КМ, што је за 9,5 милиона КМ мање него у упоредном периоду прошле године - наводе из Пореске управе.

Разлог мање наплате осталих прихода је у чињеници да је Акцијски фонд Српске до сада уплатио нешто мањи износ по основу дивиденде и удјела у профиту у јавним предузећима.