latinica  ћирилица
09/05/2019 |  13:52 ⇒ 14:04 | Аутор: СРНА

Потписан уговор за изградњу обилазнице Добој од 210 милиона евра

Министар финансија и терезора у Савјету министара у техничком мандату Вјекослав Беванда и предсједник Европске банке за обнову и развој Сума Чакрабарти потписали су данас у Сарајеву уговор о кредиту, вриједан 210 милиона евра, за пројекат Коридор "Пет це" - обилазница Добој.
Сарајево: ЕБРД Беванда - Фото: Сенссервис
Сарајево: ЕБРД БевандаФото: Сенссервис

Након потписивања уговора, Беванда је рекао да ће ова средства бити алоцирана на Републику Српску, односно предузеће "Аутопутеви Републике Српске", у износу од 150 милиона евра, те на Федерацију БиХ, односно "Аутоцесте ФБиХ" у износу од 60 милиона евра.

Према ријечима Беванде, овим уговором биће омогућена изградња нових 14 километара дионице ауто-пута на Коридору "Пет це", са двије двоструке траке.

Он је појаснио да дионица почиње на мосту преко ријеке Босне јужно од петље Руданка у Републици Српској на сјеверу, а наставља се према југу, обилази град Добој, ка ФБиХ, преко Усоре, до Медакова. 

- Новац је распоређен у складу с пројектом, конфигурацијом терена и потребним улагањима - истакао је Беванда, додавши да су услови кредита повољни јер је рок отплате 15 година, укључујући три године грејс периода на отплату главнице, а отплата је у 24 једнаке полугодишње рате.

Беванда је изразио наду да ће одговорни у јавним предузећима предузети све кораке да што прије крену у реализацију овог пројекта и да ће у предвиђеном року, до краја 2022. године, бити нових 14 километара ауто-пута.

Чакрабарти је изразио задовољство потписивањем овог уговора јер је обезбијеђено додатних 210 милиона евра, чиме ће укупан износ одобрених средстава за Коридор "Пет це" бити већи од 800 милиона евра.

Према његовим ријечима, потписивање уговора за ЕБРД представља кључни дио инвестиција у БиХ за ову годину, чиме се достиже рекордан износ од 400 милиона евра, а што је два пута више него што је до сада било. 

- Ово показује нашу преданост и даље напоре за изградњу инфраструктуре у БиХ, али и њен развој - истакао је Чакрабарти, додавши да повезивање са регионом и тржиштима у ЕУ изградњом инфраструктуре, али и подржавањем примјене европских стандарда и прописа, представља приоритет за БиХ, али и за ЕБРД, као и Европску комисију и Европску инвестициону банку.