latinica  ћирилица
09/05/2019 |  14:33 ⇒ 17:57 | Аутор: РТРС

"Дани Републике Српске" у Солуну (ФОТО)

У оквиру манифестације "Дани Републике Српске у Солуну" данас се солунској публици представило Дјечије позориште Републике Српске представом "Одисеј – сан о повратку".

- Судећи према реакцијама публике, у којој је било око 300 ученика основне школе, представа је заиста сјајно прихваћена. Доказали смо да Република Српска има шта да понуди на међународној културној сцени - рекла је министарка просвјете и културе Наталија Тривић.

Она је указала на традицију позоришног стваралаштва у Републици Српској, истичући квалитетан рад Народног позоришта и Дјечијег позоришта Републике Српске.

- Кад је ријеч о позоришном стваралаштву, имамо апсолутно капацитете, људске ресурсе и програме, да на најбољи начин представимо Републику Српску у Солуну, на културној сцени Европе, али и широм свијета - истакла је Тривићева.

Директор Дјечијег позоришта Републике Српске Љиљана Лабовић-Маринковић нагласила је да ово гостовање потврђује колико је снажна култура Републике Српске.

- Има ли већег изазова од тога да представу ’Одисеј’ која је освојила толике градове, толике ансамбле доведемо у колијевку културе, у колијевку Одисејеву - нагласила је Маринковићева.

Шеф Представништва Републике Српске у Грчкој Јелена Јовановић Атханасиоу потврдила је да је један од циљева представништва промоција културе Српске.

- Желимо да грчком народу приближимо све оно што Република Српска има да понуди. Управо кроз овакве манифестације ми започињемо један вид традиције кроз који ћемо настојати да промовишемо Републику Српску - рекла је Јелена Јовановић Атханасиоу.

Дани Републике Српске у Солуну

Директор позоришта Колосеон Јанис Зафириу изразио је задовољство што први пут може да угости једну представу из Републике Српске и нада се да ће културна сарадња бити настављена.

Дани културе Републике Српске у Солуну биће настављени сутра (10.05.2019), отварањем штанда Републике Српске на Међународном сајму књига у Солуну, гдје ће Народна и универзитетска библиотека Републике Српске представити комплетно издаваштво Републике Српске.

Музеј савремене умјетности Републике Српске представиће се (10.05.2019) изложбом "Реално, Симболично, Имагинарно". Ријеч је о радовима фотографа Драге Вејновића, Ненада Малешевића и Тајане Дедић Старовић који представљају савремену фотографију насталу на простору Републике Српске.

Предвиђено је такође предавање професора др Боривоја Милошевића "Срби и Грци у новијој историји" (10.05.2019), које се односи на везе и утицаје између Србa и Гркa који сeжу дубoкo у истoриjу, о томе колико су слoжeни и прeвaзилaзe прoстe пoлитичкo-диплoмaтскe вeзe jeр сe oглeдajу и у oблaстимa културe, умjeтнoсти и рeлигиje.

"Дани културе Републике Српске у Солуну" организују се први пут ове године с циљем да се грчкој публици представи култура Републике Српске и савремени израз наше умјетности.