latinica  ћирилица
09/05/2019 |  15:37 ⇒ 17:58 | Аутор: РТРС

Скопље: Николи Вуколићу уручена награда "Орфеј"

На управо отвореном Међународном сајму књига у Скопљу, данас је књижевнику Николи Вуколићу из Бањалуке уручено велико и значајно признање "Орфеј" за књигу есеја и критика "Забиљежено, опет" коју додјељује Фондација за културну и научну афирмацију и презентацију Македонија пресент из Скопља и издавачка кућа Феникс.
Николи Вуколићу уручена награда - Фото: РТРС
Николи Вуколићу уручена наградаФото: РТРС

У конкуренцији за ову значајну награду било је тридесетак писаца из региона, а ријеч је о једном од најзначајнијих признања које је додијељено неком савременом писцу са ових простора.

На уручењу награде о стваралаштву књижевника Николе Вуколића говорили су књижевници Христо Петрески и Гордана Јовић Стојковска.

Жири сматра да је ова ријетка и значајна књига вишеструко драгоцјена.

Она нас, прије свега, још једном подсјећа како у њеном аутору имамо, не само значајног српског ствараоца који живи у Бањалуци, већ и како је он један од најзанимљивијих наших пјесника, есејиста и критичара, наводи жири.

Вуколић је критичар који пише јасно и прецизно, не либи се да отворено изнесе свој критички суд и онда када се он не поклапа са судовима које су други наши критичари казивали. Писац ових есеја и критичких текстова препознатљив је од прве, јер он има стил по којем се од других, који се сличним послом баве, или умишљају надобудно како то чине, сасвим разликује. О прочитаним књигама он пише прецизно, промишљено и лијепо. Његови есеји свједочанство су његових и само његових, на оригиналан начин исказаних мисли, речено је на уручењу ове награде.

Сајам књига у Скопљу биће отворен до 14. априла.