latinica  ћирилица
09/05/2019 |  16:40 ⇒ 19:00 | Аутор: Агенције

Њемачка: Пуштене особе бх.поријекла осумњичене за помагање ИД

У њемачком граду Оберхаузену јуче је проведена велика антитерористичка акција у којој је ухапшено осам особа.
Оберхаузен - чланови породице бх. коријена ухапшени због тероризма, па пуштени (фото:Bild) -
Оберхаузен - чланови породице бх. коријена ухапшени због тероризма, па пуштени (фото:Bild)

У акцији је учествовало 150 полицајаца, а како преносе њемачки медији, седам од осам ухапшених има њемачке пасоше, али су сви поријеклом из БиХ.

Полицајци су истовремено упали у седам станова у Оберхаузену због сумње да су особе у њима припадници опасне терористичке ћелије. Ухапшени су доби од 19 до 58 година и из исте су породице.

Портпарол полиције у Оберхаузену изјавио је да су ухапшени под сумњом да су сарађивали са терористичком организацијом Исламска држава и финансирали терористичке организације.

- Сви чланови породице су под сумњом, јер су већ неко вријеме прикупљали новац за терористичку организацију Исламска држава и тако подржали терористичку борбу - навели су из полиције.

Прецизирали су да су ухапшена четири мушкарца и четири жене, те да се нису опирали хапшењу.

Ухапшени су након испитивања пуштени, а полиција није открила више детаља о акцији како не би угрозила истрагу.

- Случај у Оберхаузену јасно показује да опасност не долази само од оних који планирају и проводе терористичке нападе. Она се заснива и на помагачима који подржавају терористе новцем и логистиком - рекао је министар унутрашњих послова Сјеверне Рајне-Вестфалије Херберт Ројл.

С обзиром на то, да истражиоци државне безбједности нису искључивали могућност да би осумњичени могли бити наоружани, у претрес неколико станова били су укључени и специјалци.