latinica  ћирилица
09/05/2019 |  17:34 ⇒ 17:53 | Аутор: РТРС

Иванцов: Срби и Руси увијек су били заједно, па и у најтежим тренуцима

Руски амбасадор у БиХ Петар Иванцов рекао је да је срећан што се Дан побједе над фашизмом и у Српској обиљежава на прави начин, и што се ово празнику даје велика пажња у основним и средњим школама, како би будуће генерације знале пуну истину о тим великим данима.

- Морамо памтити дешавања од прије 70 година. Европа наставља са обиљежавањем Дана побједе, то је за њу дан јединства. Нажалост, имамо примјере да се као јунаци представљају неки који су били на страни фашиста. Ипак, марш "Бесмртног пука" се одржава у многим европским државама, што значи да се људи сјећају побједе и својих истинских јунака из Другог свјетског рата - рекао је Иванцов.

Истакао је да је Дан побједе највећи празник у Русији и да је срећан што га слави са, како је рекао, пријатељима Србима.

- Заједно смо били у најтежим моментима Другог свјетског рата, па када је ослобођен Београд, потом Сарајево. Нажалост, видимо још неке примјере мржње према човјечанству, а видимо их и у неким земљама Европе. Та мржња има неколико правца, а један од њих је и неофашизам, и зато је обиљежавање Дана побједе од великог значаја - навео је Иванцов.