latinica  ћирилица
09/05/2019 |  17:46 ⇒ 17:57 | Аутор: СРНА

Горици Поповић награда "Жанка Стокић"

Добитник награде "Жанка Стокић" за ову годину је глумица Горица Поповић, једногласно је одлучио жири овог престижног признања, које додјељује Народно позориште у Београду, Компанија "Новости" и Град Пожаревац.
Горица Поповић (Фото: sinemanija.com) -
Горица Поповић (Фото: sinemanija.com)

Награда ће Поповићевој свечано бити уручена 19. маја на Великој сцени Народног позоришта.

Награда се састоји од плакете рад академског сликара и сценографа Герослава Зарића, статуе Жанке Стокић, вајара Драгише Милошевић, коју поклања град Пожаревац, те новчаног износа, који поклањају "Вечерње новости".

Поповићева је стални члан "Атељеа 212" а уз бројне позоришне, филмске и телевизијске улоге, окушала се и у редитељским задацима, ауторским пројектима, телевизијским сценаријима.

Она је радила костиме и сонгове за неколико представа, приређивала изложбе, а на почетку каријере била је члан групе "Сунцокрет" Боре Ђорђевића, објавиле су "Вечерње новости".

Ове године у конкуренцији за награду било је девет кандидата, а одлуку је донио жири којем је предсједавала глумица Радмила Живковић, која је освојила ову награду 2005. године.

Чланови жирија били су вршилац дужности управника Народног позоришта у Београду Ивана Вујић, прошлогодишњи добитник глумица Наташа Нинковић, главни и одговорни уредник "Новости" Милорад Вучелић и писац Горан Петровић.

Награда "Жанка Стокић" установљена је 2003. године на иницијативу глумице Мире Ступице /која је била и доживотни председник жирија/, а добијају је личности које су богатством свог глумачког израза обиљежиле позоришни, филмски и телевизијски живот Србије, наведено је у саопштењу.