latinica  ћирилица
09/05/2019 |  17:52 ⇒ 18:00 | Аутор: РТРС

Додик: Изетбеговић тражио Министарство безбједности за Радончића

Милорад Додик, предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине, поновио је данас да је лидер СДА Бакир Изетбеговић позицију министра безбједности БиХ ''тражио за Фахрудина Радончића''.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Република Српска је утврдила своју репрезентацију давно, хрватска страна такође. Бошњаци су то развукли на приче и данас се не зна јавно је ли Радончић унутра или није. Ево ја ћу вам рећи да јесте унутра јер Бакир Изетбеговић је за мјесто министра безбједности тражио Радончића. Овдје се разликујемо у приоритетима. Приоритет свих избора је да се конституише власт и то је легитимитет. Нема МАП-а и неће се десити МАП, али сарадња са НАТО у оквиру постојећих механизама није спорна. Потпуно је неразумно било довести у питање кретање ка Европи са захтјевом да се дисциплинује неко. Мислим да су то Бошњаци урадили намјерно. Овдје се хтјело да се избаци Република Српска, поготово ја лично као човјек који нешто опструише - нагласио је он.

Додик је за регионалну телевизију "Н1" говорио о детаљима разговора на самиту Процеса Брдо-Бриони и осталим актуелним питањима.

- Дуго нисам био на оваквим састанцима, могу да кажем да ми одговора ако није нека идеалистичка прича о великим циљевима, ово је била реална прича о проблемима. Не можемо да игноришемо проблеме који постоје, као што је проблем границе између Србије и БиХ, као и проблем између Хрватске и БиХ што је Пељешки мост - рекао је Додик за "Н1" и додао:

- Мој став је да то Хрватска треба да заврши ако не угрожава БиХ и да да гаранције да неће наруштити интересе БиХ - додао је он.

Он је нагласио као неприхватљиво рјешење о "интеграцији Косова и Албаније".

- Било је прилике да информишемо о стању у Босни и Херцеговини, шест мјесеци немамо власт. Неко краде мандат народу зато што мисли да постоје неки други приоритети. Народ је изабрао прије шест мјесеци и ми игноришемо ту вољу. Ми смо земља у дубоком застоју. Немате ни Парламента, нису изабране комисије. Занимљива је била прича о највећем проблему који је регионалног карактера, прича о односима Београд - Приштина. Тачи је проблематизовао Републику Српску као неприхватљиво рјешење за Косово што сам ја одговорио да Република Српска може бити добар примјер рјешавања односа у мултиетничком друштву сукобљеном и да не би требало тако да се односи. Рекао сам да је неприхватљиво да се изађе с причом о интеграцији Косова и Албаније, шта би било да сам ја изашао и рекао да сам са Вучићем договорио интеграцију Републике Српске и Србије? Ако ћемо бити неозбиљни, онда ћемо користити такав вокабулар - поручио је он.

- Свака врста утврђивања статуса Косова без Србије је за нас неприхватљиво - подвукао је Додик.

Предсједавајући Предсједништва БиХ је рекао да је у БиХ "извршено разграничење" и да је основно питање - питање статуса.

- Мој став је веома јасан: у Босни и Херцеговини је извршено разграничење, постоје ентитетске линије, постоје кантоналне линије разграничења. Основно питање је питање статуса, који треба да буде дејтонски. Не правимо никакву анти-дејтонску причу, само желимо да с афирмишу наша дејтонска права. Они који крше права као високи представник нама говори да је то легално - рекао је Додик.

О извјештају Валентина Инцка Савјету безбједности УН Додик каже:

- Као да је то важно шта он више говори. Мислим да је фарса да иде Високи представник који нема никакву подршку нити је било какав фактор у Босни и Херцеговини, то је чисто замарање Савјета безбједности и покушај правдања високе плате од 24.000 евра. Његова плата је већа од свих институција у Босни и Херцеговини. Он ту покушава да пере своју причу. Он је непотребан и треба да нестане из БиХ. У БиХ нема дестабилизације, насиља или нечега другог. Он је потпуно непотребан. Савјет безбједности већ годинама не доноси никакав став о БиХ и то смо јуче могли видјети. Лажна је представа о томе да је добио неку подршку. Жали Боже тог пута и времена, жалосно је да коментаришем такву једну причу - истакао је Додик.

Подсјећамо, лидери западнобалканске шесторке окупили су се у Тирани на самиту Процеса Брдо-Бриони, иницијативе коју су 2013. покренуле Хрватска и Словенија како би се убрзало приближавање региона Европској унији (ЕУ).

Извор: ТВ Н1