latinica  ћирилица
09/05/2019 |  18:49 ⇒ 22:47 | Аутор: РТРС

Додик са Вучићем у Тирани бранио интересе Српске и Србије (ФОТО)

У Албанији је завршен дводневни самит лидера држава региона "Брдо-Бриони" на којем је учествовала и делегација БиХ, предвођена предсједавајућим Предсједништва Милорадом Додиком.

Умјесто приближавања супротстављених ставова, самит у Тирани показао је, не само да односи на Западном Балкану нису идилични, већ су се испољиле и додатне тензије. Прије свега, ријеч је о релацији Приштина - Београд, гдје договора нема ни на помолу, и како је рекао предсједник Србије Александар Вучић, улази се у још тежу фазу.

С друге стране, ни када је ријеч о БиХ, нема помака: блокада спровођења изборних резултата с бошњачке стране и немогућност формирања власти, не иду у прилог добијању кандидатског стстуса.

То је најлошија порука која миоже да се пошаље, рекао је предсједавајући Предсједништва Милорад Додик.

Предсједник Србије Александар Вучић поновио је да Београд од националних интереса неће одустати без обзира на формат преговора и понашање представника косовских Албанаца. Вучић истиче да је, у Тирани, све вријеме имао снажну подршку предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика. Српски члан Предсједништва БиХ и предсједник Србије Албанцима су, и овај пут, послали подударну поруку.

- Можете да позовете и Колинду Грабар Китаровић и Борута Пахора и Анжеја Дуду, наше пријатеље. Можете да позовете и Американце и све друге, то је питање односа Срба и Албанаца. Не постоји та сила која Србију може да натјера да се понаша супротно државним и националним интересима - поручио је Александар Вучић, предсједник Србије.

Готово идентичан став имао је и Милорад Додик, предсједавајући Предсједништва БиХ.

- Ми пратимо и подржавамо оно што је став Србије. У том погледу, Косово не признајемо нити ћемо признати, без обзира на апеле који се овде покушавају дати - јасно је поручио Додик.

Фото: РТРС

Вучић је нагласио да је Додик бескомпромисно бранио интересе Републике Српске која се, поново, нашла на удару представника косовских Албанаца, Хашима Тачија. Управо изостанак осуде Тачијеве изјаве да је у Тирану дошао да би укинуо границе између Албаније и самопроглашеног Косова, засметао је Милораду Додику.

- Кад бисмо ми то урадили и саопштили свијету да смо преговарали на ту тему и да смо се договорили, реакција би била сасвим другачија. Овде је било сасвим непримјећено од стране оних који су требали то да примјете, да примјете такав политички став - истиче Милорад Додик.

Он је и у присуству осталих лидера региона, поновио да БиХ шаље лошу поруку тиме што ни за шест мјесеци није формирала нову власт, засновану на изборној вољи. Предсједавајући Предсједништва БиХ подржао је ставове Хрватске у вези са Пељешким мостом и новим изборним законом у БиХ.

- Гдје је јасно речено од стране Хрватске да подржава реформу изборног система који би омогућио да канститутивни народи бирају своје предстванике с чиме се слажемо - напоменуо је предсједавајући Предсједништва БиХ, Милорад Додик.

Скори напредак БиХ не очекује ни Александар Вучић. Не вјерује, каже, ни да ће бити брзог отварања нових поглавља Европске уније за Србију и Црну Гору, нити почетка преговора са Албанијом и Сјеверном Македонијом.

Фото: РТРС

- Много је боље да имамо овакве разговоре, тешке, непријатне, отворене, али да све то радимо у миру и да сви знамо да је очување стабилности од суштинског значаја и интереса - истакао је Вучић.

На састанку је забиљежено да су се Александар Вучић и Хашим Тачи руковали веома хладно, а да чак ни таквог, куртоазног, чина није било између Тачија и Милорада Додика.