latinica  ћирилица
09/05/2019 |  19:02 ⇒ 21:27 | Аутор: РТРС

Званичници поручили: Српска за европски пут без високог представника

Република Српска је опредијељена за европски пут, а на том путу нема мјеста за високог представника, изјавила је предсједница Жељка Цвијановић коментаришући извјештај ОХР-а Савјету безбједности, који је препун оптужби на рачун Српске.

То што је високи представник Валентин Инцко добио охрабрење да користи бонска овлашћења, нема никакво значење, јер то није ни била одлука Савјета безбједности, поручује предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Необјективан и пун оптужби на рачун Српске, извјештај Валентина Инцка подржан је и ставовима појединих дискутаната, до сада најгорих, каже предсједница Жељка Цвијановић. Бранили су позицију високог представника, поручујући да треба да буде још чвршћа; све је то заправо показало да они мало вјерују у Европску унију, али и у европски пут БиХ, истиче Цвијановићева. Каже да такве расправе указују на то да ће БиХ и даље наставити да шепа у важним процесима.

- Ми смо опредијељени за европски пут и сматрамо да на европском путу нема мјеста за високог представника, јер високи представник делује антидемократски, није изабрани демократски представник и не може да буде супериоран у односу на оне институције у којима сједе људи који су изабрани директно вољом народа. Да, ја вјерујем, за разлику од оних дискутаната јуче, да постоји европски пут и вјерујем да са тог европског пута може и треба да склизне високи представник као једна архаична категорија, која никад ничему није допринијела - рекла је Цвијановићева.

Извјештај високог представника далеко је од чињеничног стања у БиХ, каже предсједник Парламента Републике Српске Недељко Чубриловић. Чињеница је, наглашава, да Инцко годинама шаље извјештаје који не одговарају стварности у БиХ, посебно кад је ријеч о Републици Српској.

- Мислим да то не служи на част ни високом представнику, а верујем да они који то читају препознају у томе шта стоји, а шта не стоји. Добро је да Влада Републике Српске већ годинама шаље свој извештај, своје виђење укупне ситуације у БиХ и треба да се боримо за истину - истакао је Чубриловић.

Из Савјета безбједности Инцку је стигло и охрабрење да користи бонска овлашћења. То, међутим, ништа не значи, каже предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, истичући да је Инцко и раније имао такву подршку, али да и даље неће моћи да смјењује званичнике по властитом нахођењу.

- Ја не подржавам било кога да смјењује, и у Републици Српској та прича неће проћи. Да би био релевантан у смислу одлуке да се било ко смијени, мора се објавити у Службеном гласнику Републике Српске да је Милорад Додик или неко смијењен. А шта ако не објавимо? Шта је онда донио? Научили смо већ десет година да он не смије ништа да уради. Нека проба. Инцко је икебана која само служи за препадање тамо неких или лаковјерних да помисле да нешто може да уради. То су стерилни међународни напори на овај начин пружати поруку у БиХ - нагласио је Додик.

Подршку Инцку, између осталих, пружиле су Велика Британија, Америка, али и Пољска. Став пољског представника у Савјету безбједности, Додик је оцијенио неприхватљивим, јер су истакли да власт у Српској, формирањем комисија за Сребреницу и Сарајево, покушава да ревидира историју. О томе је, на маргинама Самита у Тирани, разговарао са пољским предсједником Анджејом Дудом, указујући му да је циљ комисије искључиво откривање свеобухватне истине. Додик је упозорио Дуду да Пољска, подржавајући Инцка у примјени бонских овлашћења, заправо подржава протекторат у БиХ, која жели да иде ка Европској унији.