latinica  ћирилица
09/05/2019 |  19:05 ⇒ 22:47 | Аутор: РТРС

Обиљежен Дан побједе над фашизмом; "Бесмртни пук" у Бањалуци и И. Сарајеву (ФОТО)

Прошле су 74 године од побједе над фашизмом. У најкрвавијем ратном сукобу у историји, погинуло је око 70 милиона људи. Дан када је нацистичка Њемачка капитулирала, обиљежен је и у Републици Српској.

Српски народ поносан што је допринио слому фашизма, поручила предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић.

У Бањалуци - маршом "Бесмртног пука" и полагањем вијенаца на Трг палих бораца, одата је почаст жртвама борбе против фашизма, у којој је српски народ на просторима бивше Југославије, поднио највеће жртве. 

Ордени, петокраке, заставе, георгијевске ленте, и најважније – фотографије хероја, и овог 9. маја центар Бањалуке испунили су симболи борбе против фашизма. Поред кише, "Бесмртни пук" у име слободе, марширао је највећим градом Српске.

Фото: РТРС

- Данас се осјећам се више него поносно јер ми је отац био на Сутјесци. Поносна сам и на своје дједове који су такође учествовали у рату - рекла је недељка Филиповић Копања.

Данило Борић који је носи слику прадједа, додао је да се увијек треба сјећати предака и увијек треба памтити како су се борили током рата.

Уз потомке, чланове борачких организација и званичнике међу којима је била и предсједница Републике, у маршевској колони и ратни ветерани. Томо Ландека и у 94. години поносно носи заслужена одликовања и препричава пут борбе тада голоруких војника.

- Пјешице смо се борили. Сарајево смо заузели, па преко Травника, онда остале – Јајце, Мркоњић Град, Бањалука, Градишка, Петровац, Бихаћ, Карловац хрватски, Јастербарско и пресјекли пут за одступницу преко Загреба код Самобора и зауставили њемачку колону - сјећа се Ландека.

У борби против фашизма српски народ на простору бивше Југославије био је водећа снага. За предсједницу Републике, 9. мај један је од најважнијих датума када се сјећамо оних који су уткали живот за слободу и толеранцију.

 - Оно што је важно да ми данас кажемо да смо опредјељени да Републику Српску и даље развијамо у будућности као заједницу, као друштво које почива управо на таквим вриједностима и таквим идеалима. Осуђујемо све покушаје и све облике историјског ревизионизма - рекла је предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић.

Фото: СРНА

Други свјетски рат, најмасовнији је и по броју жртава, најстравичнији сукоб у којем је погинуло око 70 милиона људи. Због обима сукоба и великих жртава неопходно је одупријети се покретима који реафирмишу фашистичке идеје, порука је званичника.

- Има много разлога да обиљежава тај дан с поносом, а такође и са поруком да се то нигдје и никада више ником не деси. Оно што су преживјели наши народи током протеклог рата и протеклих ратова - навео је Недељко Чубриловић предсједник Народне скупштине Републике Српске.

Фото: СРНА

Шеф Српског клуба у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Ненад Стевандић истакао је да Срби по историјском генетском коду припадају онима који су учествовали у рушењу фашизма.

- И наша подршка свим организацијама и манифестацијама које славе рушење фашизма је већа што се више појавило оник који славе оне који су учествовали у стварању фашизма на овим просторима - додао је Стевандић.

Први пут ове године у Источном Сарајеву марширао је "Бесмртни пук".

Највећи жртву и допринос у сламању фашизма, са око 22 милиона жртава, поднио је тадашњи Совјетски Савез. На простору бивше Југославије, укупни губици, према процјенама некадашње државне комисије, процјењени су на 1,7 милиона живота. Дан побједе обиљежава се као сјећање на капитулацију нацистичке Њемачке 1945. године.