latinica  ћирилица
09/05/2019 |  19:37 | Аутор: СРНА

Анђелковић: Београд да јаким контрамјерама одговори Приштини

Политиколог Драгомир Анђелковић сматра да Београд мора да јаким контрамјерама одговори Приштини, која ће, у супротном, ићи све даље са притисцима на Србију и Србе на Косову и Метохији.
Драгомир Анђелковић (Фото: mc.rs) -
Драгомир Анђелковић (Фото: mc.rs)

- Мислим да ће Приштина ићи све даље у притискању Србије и Срба на Косову ако Србија ускоро не одговори - рекао је Анђелковић за Спутњик, поводом приштинских такса на српску робу и најаве нових мјера против Срба.

Он сматра да је вријеме да Београд крене у потпуне контрамјере, од саобраћајне блокаде Косова, до увођења такса на њихове производе који се транспортују преко Србије, до успостављања власти на сјеверу Космета.

- Да прекинемо да признајемо било која њихова документа, од царинског печата, па надаље. И да на северу Косова успоставимо своју власт у општинама, а да тај исти процес започнемо и на југу - навео је Анђелковић.

Он истиче да ако Приштина жели "тихи рат" са Србијом, онда Београд мора да одговори јаким контрамерама, јер њихова агресија не може да прође некажњено.

- Увјерен сам да смо данас у много бољој геополитичкој ситуацији да предузмемо тако нешто. Какву корист имамо од овакве међународне позиције ако је плаћамо уступцима који се односе на велике националне интересе? Међународна позиција треба да нам служи да будемо у бољем положају, а не у горем - наглашава Анђелковић.

Министар унутрашњих послова самопроглашеног Косова Екрем Мустафа најавио је да ће на сједници владе самопроглашеног Косова затражити увођење "реципрочних мјера" против Србије због "непризнавања регистарских таблица и свих осталих докумената које Србија не признаје".