latinica  ћирилица
09/05/2019 |  19:49 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

Студенти бањалучког Медицинског факултета у радној посјети Инсититуту у Дедињу

У радној посјети Институту за кардиоваскуларне болести Дедиње борави група студената треће године Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци. Њихов долазак у Београд реализован је у оквиру уговора који је потписан између ове двије институције још прошле године.

Од момента парафирања уговора, ово је друга оваква посјета студената медицине овом Институту. Ради се о практичној настави у оквиру изборног предмета који се зове "Преглед болесника са урођеним и стеченим срчаним манама", а студенти ће на институту Дедиње, осим самог прегледа пацијената, бити укључени и у читав ток најтежих операција.

- Током ова два - три дана, колико ће студенти боравити у Београду имаће прилику да се упознају са најкомплекснијим проблемима срчаних болести, имајући у виду да су тамо били студенти реномираних факултета из Европе и свијета - истакао је Ранко Шкрбић, декан Медицинског факултета у Бањалуци.

Професор др Милован Бојић, директор Института за кардиоваскуларне болести Дедиње истиче да су студенти из Републике Српске увијек добродошли.

- Што се тиче Медицинског факултета у Бањалуци, он је већ у својој кући, а што се тиче УКЦ Бањалука и њихових стручњака, одавно имају позив, све им је овде отворено, све што је у кардиохирургији ново, као и за за обуку у свакој области кардиохирургије - каже Бојић. 

Универзитетски клинички центар у Бањалуци нуди различите могућности за практичну наставу, али студенти још увијек не могу да се упознају са оваквим профилом пацијената.

- То је и разлог зашто смо и данас овдје и надам се да ће све моје колеге, а има нас 35, да ћемо искористити све то што нам нуди институт - каже Ангелина Дулић, студент Медицинског факултета у Бањалуци.

Њен колега из студенстских клуба Никола Батинар  студент Медицинског факултета у Бањалуци са занимањем је пратио све шта се догађало.

- Прије нисам толико размишљао о кардиохирургији. Међутим, све оно што се дешава у овој живој областиподстакло ме на размишљање о мојој каријери - ријечи су Николе Батинара.

Током ове посјете постигнут је и договор о учешћу медицинских стручњака из Бањалуке у међународним пројектима на којима већ ради институт Дедиње.