latinica  ћирилица
09/05/2019 |  20:36 | Аутор: ТАНЈУГ

Имамоглу најавио поновну кандидатуру

"Свргнути" градоначелник Истанбула рекао је да ће у јуну повести нову битку за турску демократију, када се опет буде кандидовао на поновљеним изборима.
Екрем Имамоглу - Фото: AFP
Екрем ИмамоглуФото: AFP

Екрем Имамоглу је увјерен да ће поново побиједити 23. јуна упркос, како каже , крађи његове тијесне побједе у марту над кандидатом Партије правде и развоја (АКП) предсједника Реџепа Тајипа Ердогана и сматра да осим овога постоје и нека важнија питања у вези с изборима.

Имамоглу је био градоначелник мање од три недјеље када је у понедјељак, након низа жалби Ердогана и његове АКП, Централна изборна комисија поништила гласање и позвала на понављање избора, наводећи неправилности у именовању чланова бирачких одбора на биралиштима.

Бивши бизнисмен Имамоглу био је пет година испред опозиционе Републиканске народне партије предсједник истанбулске општине Бејликдуз, а данас се вратио у тај дио града, како би почео своју другу кампању против бившег премијера Бинали Јилдирима кога је побиједио 31. марта.

До тада су АКП и њени исламистички претходници управљали највећим градом Турске 25 година и располагали буџетом од близу четири милијарде долара, а сам Ердоган, најдоминантнија фигура у турској политици од оснивача модерне турске државе Мустафе Кемала Ататурка, започео је своју политичку каријеру као градоначелник Истанбула прије него што је његова АКП побиједила на националним изборима 2002. године.

Имамоглу је изјавио да је током кратког времена које је провео као градоначелник утврдио висок ниво расипништва претходне власти, и да жели то да предочи бирачима. Каже да се до сада пријавило више од 100.000 волонтера за његову кампању проналажење алтернативних начина преношења његових порука бирачима, јер су суочени са огромним бројем провладиних медија.

Каже да га искуство са поништавањем избора није промијенило и да је његов бес усмјерен само ка онима који су одговорни за ту одлуку.

У интервјуу за Ројтерс, он је истакао да и даље вјерује у политичку перспективу земље.