latinica  ћирилица
18/05/2019 |  08:41 ⇒ 08:59 | Аутор: РТРС

Миронов за РТРС: Студенти из Српске добродошли у Москву (ФОТО)

Ректор Московског државног института културе Арсеније Миронов рекао је у интервју за РТРС да су студенти из Републике Српске добродошли на овај институт и да су студије за српске студенте бесплатне уз учешће Росотрудничества.
Арсеније Миронов - Фото: РТРС
Арсеније МироновФото: РТРС

- Биће нам драго да студенте из Републике Српске видимо међу нашим студентима. За студије на комерцијалној основи кандидатима је довољно да се обрате комисији за пријем и положе пријемне испите. За упис на основу стипендије Росотрудничества и бесплатног школовања они треба да попуне пријаву на сајту Russia.Study и обрате се представништву Росотрудничества - нагласио је Миронов.

Он је подсјетио да Институт уписује стране студенте на свим образовним профилима и да они, поред студија на основу уговора, имају могућност бесплатног школовања уз подршку Росотруничества.

- Језик и култура наших народа изузетно су блиски. Сродност руског и српског језика, заједничке културне парадигне - то је поуздана основа за грађење стабилних културних и хуманих веза међу нашим земљама - поручио је Миронов.

Миронов је боравио у посјети Бањалуци од 11. до 14. маја, током које је потписао уговор о сарадњи са ректором Универзитета у Бањалуци Радославом Гајанином. Уговором се бањалучки Универзитет и Московски државни институт за културу обавезују да подстичу учвршћивање односа међу универзитетима у области науке, образовања и културе.

Миронов-Гајанин (Фото: РТРС)

У интервју за РТРС Миронов је рекао да бањалучки Универзитет даје важан допринос великом потенцијалу овог града, те да потписивање споразума између двије установе учвршћује пријатељство Москве и Бањалуке.

- Москва и Бањалука су градови побратими и сигуран сам да ће сарадња на академском нивоу значајно допринијети културном садејству двије престоница. Споразум има за циљ развој културних размјена и сарадње у области образовања и науке. Он ће постати чврст темељ за реализацију заједничких пројеката у сфери туризма, културе и образовања. То су студијски боравци на краћи и средњи рок, са информативним, културним и образовним циљем, размјена предавачког кадра, организација конференција и такмичења - рекао је он и додао да су универзитети дуго радили на потписивању овог споразума.

Миронов, који говори српски језик, истиче блискости српског и руског народа и два језика.

- Филолози воле да се шале "Ријечи су народне, а слова Ћирила и Методија". Језичке слике свијета наших језика могу се разликовати, али графички оне су уобличено истовјетно. То нас враћа блискости руског и српског језика - кажете нешто на руском тако да то разумију и Срби - навео је он.

Миронов је рекао да му је посјета Бањалуци помогла да испуни давни сан, захваливши колегама са бањалучког Универзитета.

- Када сам прије 25 година на Универзитету Ломоносов учио српски језик, мислио сам о томе да ћу једном успјети да дођем на српску земљу, не просто као туриста, већ као човјек, спреман да понуди нашем братском народу нешто драгоцјено и корисно - и као знак мог поштовања говорити притом управо на српском језику. Хвала вам што се то најзад остварило - рекао је он.

Московски државни институт за културу једна је од водећих високошколских установа за културу и умјетност у Русији. Његов оснивач је Министарство културе Руске Федерације. Историјски, он је основан још прије револуције, 1913. године.

Институт обухвата шест факултета који припремају стручњаке за преко сто двадесет професија, између осталих и стваралачких, повезаних са музичком и позоришном умјетношћу, кореографијом, дизајном и слично. Институт је културни центар у којем се организују концерти, изложбе и друге креативне манифестације.

Институт је у потпуности отворен према међународној академској заједници и тежи ширењу могућности студената у смислу академске мобилности, како би они могли да током студија прођу праксу и усавршавање у иностранству, стичући искуства корисна у даљем професионалном раду.