latinica  ћирилица
18/05/2019 |  09:06 ⇒ 12:01 | Аутор: РТС

Ко је у ЕУ под стресом, а ко је срећан?

Упркос рекордној подршци Европској унији, гласачи у државама чланицама страхују за њену будућност. Многи вјерују и да су предстојећи избори за Европски парламент посљедњи на којима ће гласати, показује анкета коју су спровели Европски савјет за спољне послове и YouGov.
ЕУ                                                        (Фото:Flickr/ Ed Everett) -
ЕУ (Фото:Flickr/ Ed Everett)

Анкета је спроведена у 14 држава чланица, којима припада 80 одсто посланичких мјеста у Европском парламенту.

Према Еуробарометру двије трећине Европљана има позитивна осјећања према Унији, што је највиши проценат гледано од 1983. године. Ипак, анкета Европског савјета за спољне послове и YouGov показује да већина гласача страхује од колапса ЕУ наредних десет до двадесет година.

Истовремено, трећина гласача у Француској и Пољској и више од четвртине у Њемачкој, вјерује да је рат међу чланицама Уније могућ у наредној деценији.

Анализа ове анкете указује да и они који се залажу за ЕУ могу да извуку корист из избора 26. маја, а не само антисистемске партије.

Готово 92 одсто гласача сматра да ће бити на губитку ако ЕУ пропадне, а страхују од посљедица по трговину, запослење у другим државама чланицама, могућност путовања. Плаше се и да ће то утицати на губитак јединства у питањима безбједности и одбране, будући да ЕУ представља блок који може да се "носи" са САД и Кином.

Страх од конфликта

У пет највећих и кључних дражава ЕУ (Француској, Њемачкој, Италији, Пољској и Шпанији), већина оних који не планирају да гласају, и велики проценат оних који планирају да гласају за антисистемске партије, вјерују да је рат у ЕУ могућ. 

Тог становишта је, на примјер, 46 одсто оних који подржавају Национални савез (Француска) и 41 одсто оних који подржавају АфД (Њемачка).

Супротно стереотипима о оптимизму младих, анализа спроведене анкете је показала да је највиши проценат гласача који страхују од конфликта у ЕУ управо код оних који имају између 18 и 34 године.

На шта треба да се фокусира?

Европски савјет за спољне послове је идентификовао неколико кључних области на које би проевропске партије требало да се фокусирају да би однијеле побједу - Страх од национализама, неизвјесност због климатских промјена, економска неизвесност.

Иако су заговорници ЕУ, гласачи се брину за њену дугорочну будућност.

У 11 од 14 анкетираних држава (у Француској, Пољској, Италији и Румунији 58 одсто, Њемачкој 50 одсто, Холандији 52 одсто, Словачкој 66 одсто и Шведској 44 одсто бирача) вјерују да ће се ЕУ распасти у наредних 20 година.

Ако дође до колапса Европске уније, 38 одсто бирача страхује да ће то утицати на трговину, 37 одсто анкетираних да ће утицати на могућност да слободно путују, а 35 одсто да ће утицати на могућност рада и запошљавања. 

Нешто мање, 28 одсто бирача сматра да ће то утицати на безбједност и одбрану и "чланство" међу суперсилама попут САД и Кине. Свега осам одсто сматра да неће изгубити много.

Забиљежена је и забринутост када је у питању економија - трошкови живота и запосленост. У појединим земљама сматрају да ће од посљедица распада ЕУ испаштати обични радници, док ће велики бизнис да извуче корист. 

Многи од оних који подржавају мејнстрим партије и даље вјерују у моћ ЕУ као мировног пројекта и не вјерују да је рат међу државама чланицама могућ.

Забиљежена и осјећања гласача

Међу сакупљеним одговорима су и она која се тичу осјећања гласача када је у питању будућност.

Осјећање "страха" има 36 одсто Француза, 35 одсто Чеха и 31 одсто Словака. Под "стресом" је око 50 одсто бирача у економски лабилним државама попут Италије, Мађарске и Грчке.

Оптимизам је забиљежен код Нијемаца (32 одсто), Пољака (31 одсто), Шпанаца (29 одсто), Аустријанаца (38 одсто) и Румуна (46 осдто).  У Данској и Шведској су забиљежена осјећања среће и сигурности.