latinica  ћирилица
18/05/2019 |  11:50 | Аутор: СРНА

У недјељу ванредни избори за градоначелнике на сјеверу Косова

У четири општине на сјеверу Косова - Лепосавићу, Звечану, сјеверној Косовској Митровици и Зубином Потоку сутра ће бити одржани ванредни избори за градоначенике, на којима право гласа има нешто више од 58.000 бирача.
Зубин Поток (Фото: kossev.info) -
Зубин Поток (Фото: kossev.info)

Гласање ће бити одржано од 7.00 до 19.00 часова на 87 бирачких мјеста у оквиру 44 бирачка центра.

Члан Централне изборне комисије из Српске листе Стеван Веселиновић рекао је Срни да је све спремно за сутрашње изборе.

- Током дана на терен ће бити дистрибуисан такозвани неосјетљиви изборни материјал, брошуре и друга упуства, док ће сутра ујутро, прије отварања бирачких мјеста, бити дистрибуисан осјетљиви материјал, односно бирачки спискови и гласачки листићи - каже Веселиновић.

Он наводи да ће бирачка мјеста обезбјеђивати Косовска полицијска служба, чији представници могу ући на бирачко мјесто само по позиву предсједника бирачког одбора или по захтјеву општинских изборних комисија.

Портпарол Косовске полицијске службе /КСП/ за регион сјевер Бранислав Радовић рекао је Срни да је полиција спремна да спријечи било коју врсту инцидената или нарушавања јавног реда и мира.

- Примјењиваће се посебан оперативни план којим су обухваћена сва бирачка мјеста - каже Радовић, наглашавајући да ће сутра на терену бити распоређен довољан број припадника КПС-а.

Из полиције позивају грађане на уздржаност и да не насједају на дезинформације и провокације.

Он додаје да ће полиција бити присутна у близини бирачких мјеста и да се неће мијешати у рад бирачких одбора или општинских изборних комисија.

- Наше је да обезбједимо да сваки грађанин који жели и има право да изађе на биралиште, несметано стигне до бирачког мјеста и да интервенишемо уколико добијемо позив - каже Радовић.

Он каже да грађани немају разлога за било какав страх или забринутост у погледу безбједности.