latinica  ћирилица
18/05/2019 |  12:08 ⇒ 12:28 | Аутор: РТРС

Бијељински гимназијалац учесник Олимпијаде из физике у Летонији и Израелу

Када се удруже љубав и рад сваки циљ је близу, а успјех неизоставан. Осамнаестогодишњем гимназијалцу Драгану Марковићу из Бијељине вишечасовне вјежбе и труд отворили су пут ка трећој Европској и 50. Интернационалној олимпијади из физике, које ће бити одржане у Летонији и Израелу. Једини је ученик из Републике Српске у петорочланом тиму БиХ.

Драган ће од 31.маја до 4.јуна стати раме уз раме са најбољим физичарима из Европе на олимпијади у Летонији, а 7. јула у Израелу и са најбољима из цијелог свијета. На изборном такмичењу за европску олимпијаду био је први, а на државном такмичењу за Међународну олимпијаду четврти .

- Доста су ми помогли семинари на које сам ишао у Сарајеву, као и сви предавачи који уједно воде олимпијце на олимпијаде уз њихову помоћ. Наравно и сопствени рад, па сам успио да ове године дођем до тог нивоа знања да се пласирам и на европску и свјетску олимпијаду - истиче Драган Марковић. 

Прошле године на европској олимпијади за длаку му је измакла медаља, али нада се да ове године неће. Вјежба некад од ујутру до увече ,а минимално 3- 5 сати јер су задаци компликовани.

- Захтијевају доста добро теоријско разумијевање, као и практично разумијевање одређеног феномена. Поготово , што на олимпијадама долази и експеримент који није само чиста теорија, већ морамо бити спретни са опремом која нам је дата - додаје Драган Марковић.

Бијељинска гимназија поносна је на талентованог и вриједног Драгана. Његов успјех је и њихов.

- Искуство мса Олимпијаде много значи за касније, прво њему, али онда и мени да просто професор види шта треба још да ради, који су то недостаци да се то исправи и да буду бољи резултати наредних година - истиче Снежана Станкић, професорка физике у Гимназији "Филип Вишњић".

Свестрани Драган одличан је и математичар. У Истраживачкој станици Петница у Србији био је међу најуспјешнијим полазницима семинара. Олимпијаде ће му добро доћи да усаврши знање и буде спреман за компликованије задатке који га чекају на факултету, јер планира да упише теоријску и експерименталну физику у Београду.