latinica  ћирилица
18/05/2019 |  13:57 | Аутор: СРНА

Црнадак: Договор о делегацији БиХ у Савјету Европе важан и за Српску

Министар иностраних послова у Савјету министара у техничком мандату Игор Црнадак позвао је руководство парламента БиХ да постигне договор о делегацији која ће представљати БиХ у Парламентарној скупштини Савјета Европе, што је од важности за европски пут и БиХ и Републике Српске.
Игор Црнадак - Фото: СРНА
Игор ЦрнадакФото: СРНА

Црнадак је навео да одлука о делегацији БиХ нема никакве везе са формирањем новог Савјета министара већ да је то искључива надлежност Парламентарне скупштине БиХ.

- Као министар који представља Републику Српску у Савјету министара посебно позивам српске представнике у руководству парламента БиХ Небојшу Радмановића и Николу Шпирића да прихвате ову иницијативу, да се заложе да БиХ добије делегацију која би учествовала на засједању Парламентарне скупштине Савјета Европе у јуну - рекао је Црнадак на данашњој конференцији за новинаре у Бањалуци.

Према његовим ријечима, од пет делагата два ће бити из Републике Српске, која би на овај начин уградила вољу народа и грађана у доношење важних одлука највеће европске организације.

- Министри који су јуче донијели одлуку којом је створена претпоставка да БиХ ипак учествује у раду Парламентарне скупштине Савјета Европе су они званичници ЕУ који ће доносити и одлуку о напредовању БиХ на европском путу и са великом пажњом пратити шта се дешава - оцијенио је Црнадак.

Црнадак сматра и да постизање политичког договора у БиХ може помоћи када је ријеч о одлуци о утврђивању њеног кандидатаког статуса за чланство у ЕУ.

Он је поздравио одлуку Савјет Европа да обнови гласачко право Русије у овој оранизацији, те изразио задовољство што је огромном већином таква одлука донесена и што је и БиХ подржала.

На питање о могућности да БиХ регулише питање сарадње са НАТО-ом у оквиру Индивидуалног акционог плана партнерства, Црнадак је рекао да је то у реду, али да је о томе неопходан консензус чланова Предсједништва БиХ, "којег тренутно нема".