latinica  ћирилица
18/05/2019 |  14:02 | Аутор: СРНА

Линта: Резолуција о геноциду Србије једна у низу сулудих оптужби

Усвајање резолуције о лажном геноциду Србије на Косову и Метохији 1998-1999. године је само једна у низу сулудих, али очекиваних одлука власти у Приштини, оцијенио је данас предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта.
Миодраг Линта (Фото: mc.rs) -
Миодраг Линта (Фото: mc.rs)

- Главни разлог јесте политика двоструких стандарда западних сила које су признале лажну државу Косово и које суштински одобравају неразумне и ирационалне одлуке власти у Приштини - навео је Линта у писаној изјави.

Он је подсјетио да је Приштина у посљедних шест мјесеци увела таксе од 10, а затим од 100 одсто на увоз робе из Србије, формирала војску такозваног Косова, усвојила платформу о дијалогу која превиђа да Србија призна лажну државу Косово, донијела Статут о Рударском комбинату Трепча којим се насилно отима имовина Србије, а има и планове о насилном отимању хидросистема Газиводе.

- Свима је јасно да албански политичари у Приштини, међу којима је значајан број ратних злочинаца, не желе дијалог о проналажењу компромисног рјешења чији би темељ био Устав Србије и Резолуција 1244 Савјета безбједности УН - истакао је Линта.

Он оцјењује да Србија треба упорно да инсистира на ставу да Косово и Метохија није суверена држава и да је на основу Резолуције 1244 под протекторатом УН.

Линта сматра да Министарство спољних послова Србије треба да покрене нову дипломатску офанизиву с циљем да што већи број држава повуче признање такозване државе Косово, а посебно чланице Европске уније.

- Србија треба и да се што чешће обраћа Савјету безбједности, органима ЕУ, међународним организацијама и другим центрима моћи с циљем очувања приватне и државне имовине и имовине Српске православне цркве на Косову и Метохији. У питању је једна од кључних тема, без чијег рјешавања није могуће да се постигне компромисно рјешење Србије са властима у Приштини - закључио је Линта.