latinica  ћирилица
18/05/2019 |  16:17 | Аутор: СРНА

Сахрањен Миша Јанкетић

Један од највећих српских и југословенских глумаца Михаило Миша Јанкетић сахрањен је данас у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу.
Миша Јанкетић (фото: www.gloria.rs) -
Миша Јанкетић (фото: www.gloria.rs)

Претходно је у Југословенском драмском позоришту одржана комеморација, гдје су се од великог глумца опростили породица, колеге и пријатељи.

Директор ЈДП-а Тамара Вучковић Манојловић рекла је да је Миша Јанкетић својим улогама и великим даром стварао историју овог позоришта, али и историју глуме овог простора.

Она је истакла да је Миша Јанкетић био човјек убјеђења и принципа и да ће се памтити његова брига за младе глумце, јер се неизмјерно радовао свакој новој генерацији.

Глумац Воја Брајовић рекао је да је Јанкетић имао испуњен живот на сцени и ван ње и да је волио да се радује и великим и малим стварима.

Глумица Бранка Петрић присјетила се низа анегдота из свог шест деценија дугог дружења са Јанкетићем, указала на његову бриљантну каријеру која је могла да се наслути већ у првој представи у којој је заиграо у ЈДП-у, али и на богат породични живот.

Драмски писац и академик Душан Ковачевић је нагласио да је Јанкетић био војник своје професије са ставом да се човјек никада не предаје без великог рада и достојанствене борбе и да нема плакања и ламента над сопственом судбином.

Редитељ Егон Савин каже да је са Јанкетићем имао око 200 проба, али да се ничега не сјећа јер би он увијек одиграо сцену из прве и одлазио.

Он је скренуо пажњу и на Јанкетићев посебан старовременски дар приповиједања због којег је могао да буде врхунски писац да своје срце није завјетовао позоришту.

Михаило Миша Јанкетић приминуо је 15. маја у Београду у 80. години.

У богатој каријери Миша Јанкетић одиграо је више од стотину улога у позоришту, највише у свом матичном театру - ЈДП-у.

Огроман траг оставио је на филму, телевизији и радију, а добитник је најзначајнијих глумачких и друштвених признања - Добричиног прстена, Октобарске награде, четири Стеријине награде, Награде "Павле Вуисић" за животно дјело.