latinica  ћирилица
18/05/2019 |  17:03 ⇒ 20:25 | Аутор: РТРС

Оставку поднио и Штрахеов сарадник Јохан Гуденус

Послије вицеканцелара и лидера Слободарске партије Аустрије Хајнц Кристијана Штрахеа, и потпредсједник те десничарске странке и шеф њеног посланичког клуба Јохан Гуденус поднио је данас оставку на све политичке функције.
Јохан Гуденус  (Фото:www.meineabgeordneten.at) -
Јохан Гуденус (Фото:www.meineabgeordneten.at)

Гуденус, који је присуствовао вечери прије двије године на Ибици, на којој је Шрахе једној наводној нећаки руског милијардера понудио државне послове у замјену за финансијску помоћ странци, о чему је доспио виде снимак у јавност, саопштио је да се повлачи са функције шефа посланичког клуба и посланика у аустријском парламенту.

– Желим да искажем дубоко жаљење због догађаја од прије двије године. Уз то, жао ми је што сам својим дјеловањем разочарао гласаче, функционере и сараднике који су имали повјерење у мене – навео је Гуденус у саопштењу.

ВЕЧЕРАС ОДВОЈЕНЕ КОНФЕРЕНЦИЈЕ ЗА НОВИНАРЕ КАНЦЕЛАРА И ПРЕДСЈЕДНИКА

Аустријски канцелар Себастијан Курц одржаће вечерас конференцију за новинаре у Бечу након што је поднио оставку вицеканцелар Хајнц-Кристијана Штрахе јер се у јавности појавио видео-снимак на коме се види како преговара о државним уговорима са потенцијалним руским инвеститором у замјену за политичку подршку.
Курц је требало да се обрати медијима још у 14.00 часова, али је термин помјеран неколико пута, те је коначно саопштено да ће конференција за новинаре бити одржана у 19.45, преносе медији.

Аустријски канцелар се налази под великим притиском како у земљи, тако и међународној заједници,а медији преносе да је добио мноштво позива колега из иностарнства који му савјетују да прекине коалицију са Штрахеовом Слободарском партијом.

Предсједник Аустрије Александер ван дер Белен најавио је да ће се обратити грађанима вечерас у 20.35 часова. /кр

Повезане вијести:

Штрахе поднио оставку