latinica  ћирилица
18/05/2019 |  17:06 ⇒ 23:11 | Аутор: РТРС

Двоструки сарајевски аршини; зашто ФБиХ смета униформа Војске Српске?

Ни након 13 година од формирања, Оружане снаге БиХ немају Правилник о униформама, који би дефинисао изглед припадника пукова, задужених за очување традиције три војске.

Најава Милорада Додика, да ће на наредном обиљежавању годишњице формирања, припадници Трећег пјешадијског пука Оружаних снага БиХ бити обучени у униформе Војске Републике Српске изазвала је хистерију у Сарајеву. Истовремено, ћуте и не реагују, када се припадници ратних јединица тзв. Армије БиХ постројавају, пред бошњачким чланом Предсједништва БиХ.

Скандалозна смотра ветерана злогласне Седме муслиманске бригаде, постројених раме уз раме с припадницима ОС БиХ у част тзв АРБиХ 2011. године у зеничкој касарни, хитро је заташкана и од федералних медија прећутана. Командант јединице Шериф Патковић чак је покушао да рапортира Бакиру Изетбеговићу.

Бошњачки генерали извињавали су се српским и хрватским официрима за "изрежирану" представу. И све би прекрио заборав да Жељку Комшићу није засметала најава облачења свечаних униформи ВРС због чега је поднио кривичну пријаву против Милорада Додика. Прије осам година пак нису му сметале ратне униформе бошњачке армије коју је и сам носио, те је пропустио да поднесе пријаву против колеге Изетбеговића.

- Видио сам да је Бакир Изетбеговић прије седам, осам година у својству члана Предједништва, у Зеници постројио јединицу која је била обучена у униформе АРБиХ па нико није галамио - рекао је Додик

Закон о служби у ОС БиХ прецизира да пјешадијски пукови баштине идентитет и традицију војске и народа из којег је настала. ВРС се тренутно препознаје по грбу Немањића, који припадници Трећег пјешадијског Република Српска пука носе на рамену. Изглед пуковске униформе која би асоцирала на униформу ВРС још није договорен.

- Један од приједлога и најближа варијанта је била да то буде униформа плава, свечана коју су носили припадници Војске Републике Српске али још увијек није дефинисана - каже Рајко Кнежевић, пензионисани командант Трећег пјешадијског Република Српске пука ОС БиХ.

Правилник о Пуковима постоји, али свих ових година није било воље бошњачке компоненте у ОС БиХ да се подзаконским актима уреди и изглед униформи коју би користили Пукови.

- Правилник о униформама никада није усвојен зато што није постајала добра воља да се усвоји али чињеница је да имамо право на то и да имамо право на почасног командатна Пука - напоменуо је Кнежевић.

Кнежевић тврди да Трећи пјешадијски Република Српска пук ОС БиХ чине сви припадници рода пјешадије распоређени у три пјешадијска батаљона у Бијељини, Бањалуци и Билећи, а не само 10 припадника, како каже начелник Заједничког штаба Сенад Машовић, иначе ратни официр 7-ме муслиманске бригаде која се постројавала пред Изетбеговићем.