latinica  ћирилица
18/05/2019 |  17:46 ⇒ 19:46 | Аутор: РТРС

Дан Илијашке бригаде: 540 бораца у темељима Републике Српске

Свечаним постројавањем некадашњих припадника Илијашке бригаде, парастосом и полагањем вијенаца на спомен-обиљежје, у манастиру Свете Петке у Бијељини обиљежена је 27. годишњица формирања бригаде. Ова бригада дала је огроман допринос у стварању Републике Српске, 540 бораца дало је живот, као и 380 цивила с подручја Илијаша. Било је више од 400 рањених, међу којима 44 дјеце.
Дани илијашке бригаде - Фото: РТРС
Дани илијашке бригадеФото: РТРС

Постројавањем бивших припадника Илијашке бригаде и предајом рапорта ратном команданту који је обавио смотру бригаде почело је обиљежавање 27 година од формирања Илијашке бригаде. Ова бригада имала је зону одговорности у дужини од 150 километара и заслужна је за стварање Републике Српске.

- Изнијели смо највећи терет у овом рату, да смо дали највише жртве и да смо спасили наш народ од тешког страдања. На те чињенице смо посебно поносни - рекао је Младен Савић, ратни начелник штаба Илијашке бригаде.

Илијашлка бригада била је једна од најбројнијих и број њених припадника кретао се од 3.100 до 6.350 бораца.

- И у врло тешком борбеном окружењу су изводили борбена дејства. Читав рат су се бранили и одбранили своју територију и нажалост послије рата Дејтонским споразум морали су да напусте своја огњишта - напоменуо је Душко Милуновић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске.

Удружење "Пријатељи Илијаша" настоји да окупи Илијашане расуте по цијелом свијету, да чувају традицију и успомене на родни крај и Илијашку бригаду.

- Не смијемо дозволити да се заборави Илијашка бригада. Дјело које је урадила Илијашка бригада, а поготово ако иза нас стоји један споменик са уписаних оволико погинулих бораца Илијашке бригаде - поручио је Миленко Зупур, предсједник Удружења "Пријатељи Илијаша".

Сташа Кошарац, посланик у Парламентарној скупштини БиХ истакао је значај ове бригаде.

- Нажалост, Илијашани су, као и моји Вогошћани, морали да напусте своја огњишта након потисивања Дејтонског споразума и низа других разлога, али никада нисмо одустали од наше Републике Српске, борбе за слободу и стварања што бољих услова за живот свих грађана Републике Српске - рекао је Кошарац.

На спомен-обиљежју подигнутом у порти манастира Свете Петке у Бијељини уклесано је 1.237 имена српских бораца и цивила који су погинули у Одбрамбено-отаџбинском рату на подручју сарајевских општина Илијаш, Вогошћа и Рајловац.