latinica  ћирилица
19/05/2019 |  12:02 ⇒ 13:58 | Аутор: РТРС

Коломбије за РТРС: Косово је илегална држава; Срби у БиХ не треба да пристану на НАТО

Члан Европског парламента из Националне странке у Француској Жак Коломбије у интервју за РТРС каже да је велики заговорник тезе да је Косово илегална држава те да Срби у Бих не треба да пристану на НАТО.
Жак Коломбије - Фото: РТРС
Жак КоломбијеФото: РТРС

У скором разговору у Европском парламенту рекли сте да је Косово мафијашка држава која се илегално одвојила. Можете ли нам нешто више о томе рећи?

- Био је то кратак интервју у којем сам јасно нагласио да је Косово илегална држава. Зашто то мислим? Једноставно зато што као Француз, јако држим то териториалног интегритета једне земље, а питање Косова једноставно руши територијални интегритет Србије. Мислим да је важно да поштуемо друге нације, а да би то могли морамо прво да поштујемо територијални интегритет једне земље. У овом случају, ја поштујем територијални интегритет Србије, што значи Косово је Србија. Ја сам у том интервју покушао да им докажем да Косово никада неће моћи да уђе у ЕУ збох многих илегалних активности. Још од рата, Албанска мафија се стационирала на Косову и ставила под контролу тај дио Србије. То се јасно могло видјети и из неколико извјештаја УН-а, НАТО-а и невладиних организација које су радиле на Косову. Треба напоменути и не треба изгубити из вида једну чињеницу, да Косово воде бивши чланови ОВК-а а та организација је окарактерисана од стране УСА као терористичка организација.


Срби у Босни и Херцеговини су под сталним притиском Европске уније и НАТО-а а да не говоримо о пријетњи која се зове ектремисти повратници са страних ратишта. Да ли мислите да је ЕУ рјешење за све проблеме са којима се суочавају?

Моје лично мишљење је да ни ЕУ ни НАТО нису добро рјешење за Србе у БиХ. У том случају би они рекли, да ми подржавамо да муслимани воде главну ријеч у Босни и Херцеговини. Мислим да би тада муслиманима било омогућено да раде шта хоће у Босни и Херцеговини а Срби би били под константним притиском. Не знам колико су ЕУ и НАТО добро рјешеwе за тамошње Србе, иста она Европска унија која је веома њежна према радикалном исламу. ЕУ не ради ништа у бордби против радикалног ислама, и ако би тамошњи Срби пристали на правила ЕУ и НАТО-а, то би значило да би били под директном контролом муслимана у БиХ. Плашим се да би у том случају Срби у БиХ завршили као Срби на Косову.

ЕУ константно окривљује Русију за ширење утицај на Балкану. Улога Брисела је ипак веома несигурна, између бомбардовања бивше Југославије и подршке албанском национализму?

ЕУ је била фактор дестабилизације и ратова у бившој Југославији, то је чињеница. ЕУ има веома некохерентну позицију на Балкану. Ако упоредимо на пример како се ЕУ бавила Косовом и недавни проблем Каталоније, видите да ЕУ користи двоструке стандарде са Србијом. На пример, Србија треба да призна свој јужни регион Косова и Метохије, али у случају Каталоније, ЕУ је подржала територијални интегритет Шпаније.
И опет, као што сам већ рекао, ЕУ је потпуно обавезујућа према исламу у свијету, унутар својих граница и на Балкану. Европски парламент одржава говоре о људским правима, али је Европски суд правде прије неколико мјесеци окривио Аустријанку јер је критиковала ислам. ЕУ нема исти став према хришћанима као што можемо видјети у Републици Српској и на Косову, на примјер. Већ 20 година однос ЕУ се није промијенио. Рекао сам да је ЕУ била фактор дестабилизације и да је то још увијек случај. ЕУ подржава национализам на албанском језику и изградњу "велике Албаније". У нашој визији ЕУ, нашег (националног скупа) вјерујемо у Европу слободних нација. Желимо да блиско сарађујемо са свим народима у њиховом поштовању, а не у њиховој претњи. Говорећи о поштовању земаља, желио бих чврсто окривити став Макрона за новембарску комеморацију одржану у Паризу.

Какав је ваш коментар на недавну културну катастрофу која је задесила Париз, када је изгорјела катедрала Нотре Дам?

Па, Нотре Дам катедрала је црква у којој се налази појас из 1389. године, након што је француски краљ вјеровао да су Срби побједили Турке на Косову. Нотре Дам је можда најбољи симбол хршћанских коријена Европе, добар имиџ Европе, а не Европска унија.
Упркос томе што сам веома тужан због онога што се десило и моје срце је плакало, драго ми је што су се реакција и национално буђење могли видјети након трагедије. У садашњем контексту у Француској гдје је изгорјело неколико цркава и гдје антихршћански чинови расту, мислим да можемо питати о разлозима те ватре, да ли је то случајно или не?


Какво је ваше мишљење о конзервативној странци "Лес Републикас"? Њихове активности су мало нејасне, ако знамо да неки од њихових чланова су добри пријатељи са Хашимом Тачијем. Шта очекујете пред престојеће Европске изборе?

То није ништа чудно када знамо мало ко су људи из конзервативне партије, који су раније долазили из УМП Саркозија и УПР-а. Заиста, још од Јуппеа, конзервативна странка је интересни синдикат из изборних разлога. Прошло је доста времена у конзервативној странци и зато се политички смањују. Конзервативци су око 14%, а социјалисти око 5%, јасно показује да више не улијевају повјерење код Француза. Током кампање видим да је све више бивших конзервативних бирача изгубљено, не знају за кога да гласају и виде разлику између говора конзервативних политичара и њихових акција. Многи од њих заправо гласају за нас. Једина опозициона странка Макрону смо ми..
РН има много савеза у Европи, са актуелним политичким лидерима у Асутрији и Италији са Салвинијем. Надамо се да ће АФД и Вок у Шпанији послати добро изненађење које је послало скоро 20 посланика. Имамо контакт са ВОКС-ом и сигурни смо да ће послати неке посланике у Европски парламент и ми ћемо имати продуктиван рад са њима.
Са свим тим можемо очекивати да имамо групу од 100 "суверениста" (за Европу нација) и око 70 посланика са нашом политичком групом (Европа нација и слобода ЕНЛ). То значи да нећемо бити прва група, али ћемо бити у могућности да упутимо неке важне гласове, као што су имиграција, сигурност и смањење моћи институција ЕУ. Такође се надамо да ће тај број посланика (члана Европског парламента) утицати на неке важне гласове, па чак и понекад да блокира парламент ако се не сложимо са исходима. Наш циљ је јасно да радимо за нашу визију Европе. Не знамо много о томе шта можемо очекивати од Британаца, али у овом тренутку су нам се придружили и члан МЕП УКИП-а и ја лично имам пријатељске односе с њима.

Већ неколико мјесеци хиљаде Француза протестује по улицама. Да ли је Француска земља револуције која можда припрема нову револуцију? Какво је ваше виђење жутих прслука?

Жути прслуци су популарни револт занимљив зато што га нико не контролише и они су против технократске моћи. Постоје 2 врсте Француске, то су Француски градови и Француска села. Све више убијамо Француска села, све нестаје из тог подручја, болнице, школе, поште и тако даље. То је резултат 30 година глобалне политике. Важно је разумети да смо на крају циклуса. Макрон је мост између старог света и садашњег света који покушава да изгради: глобализам против патриота. Наш устав је генерално добар, али су превише измењен од стране наших влада. Важно је да француска влада врати своју улогу краљевске државе.

Какво је ваше мишљење о Француско-Српским односима?

Сјећам се када сам био дијете, мој отац ми је причао о српском краљу Петру који је први учио у нашој војној школи. Наравно да се сећам и 1916. године када су се француски и српски војници борили заједно, и све то је веома добро чувано у прелепом споменику Француске у Београду. Никада нисам видео тај споменик, али надам се да једнога дана хоћу. Тај споменик све говори.

Тренутно постоји петиција у Француској која тражи поновно преговарање о статусу Косова, шта ви мислите о томе?

Још нисам прочитао текст, али ако је циљ петиције да подржи српски територијални интегритет, онда ћу је подржати.

Интервју са Жаком Коломбијеом радио Мишо Радаковић