latinica  ћирилица
19/05/2019 |  12:09 ⇒ 12:44 | Аутор: РТРС

Обилне кише пријете усјевима

Иако је критичан период поплава иза нас, падавине, најављене током цијелог маја, забринуле се и пољопривреднике. То што не могу на вријеме третирати биљке заштитиним средствима, неповољно ће одразити на њихов раст и развој, али и појаву болести. Подједнако су угрожене ратарске, повртарске, али и воћарске културе.

Како заштитити усјеве, којима је то пријеко потребно, кад су скоро током цијелог маја најављене падавине - мучи и Душана Стјепановића из Којчиновца, који је кукуруз засијао на 70 дунума, а на исто толико површине и пшеницу.

- Кукурузу је лист пожутио, сва је срећа па немамо воде на парцелама које се не задржавају и мислимо да неће бити неких великих штета на њему. И када дође топли период успјеће да се опорави и извуче. Пшеница је сад у фази класања, њу би требало, кад дође фаза цвјетања, да се заштити клас - прича Душан Стјепановић.

Претјерана влага и ниске температуре штете и кукурузу, и пшеници. Кукуруз би, у овој фази када има од три до пет листова, требало заштити од корова. Никола Алексић један је од ријетких који је овај посао већ урадио. Више га брине заштита пшенице.

- Што се тиче пшенице рећи ћу вам исто да је пшенице већ у фази почетка класања и претјерана влага неће никако добро доћи ни њој. Због високе влаге пријети опасност обољења стабла и свих генеративних органа. Нек нам је сам Бог на помоћи јер претјеране ове количине не иду нам на руку никако - тврди Никола Алексић.

Тренутно је најугроженија пшеница, јер је доста сорти већ искласало и почело да цвјета, а пољопривредници, због падавина, нису у могућности да је заштите од гљивичних обољења.

-Произвођачи морају да гледају кад су пшенице искласале и када почну да цвјетају тада је идеално вријеме да се заштити против фузаријума средствима као што је церес, антре плус, просаро у прописаним дозама. Треба третман урадити кад су биљке потпуно суве да би могао тај фунгицидни филм да се упије у биљку и да не падне барем три до четири сата кише - истиче агроном Станко Тадић.

Посљедњих дана појављује се и пламењача на кромпиру, па су многи произвођачи, због немогућности да са тракторским приколицама уђу у њиве, кромпир морали да ручно прскају. Труљење је велики проблем и за јагоде, посебно рану сорту клери, за коју је већ почела берба, па се савјетује редован преглед засада, поготово у пластеницима, због могућности појаве гриња. Воћари, који воћке нису на вријеме третирали, могу очекивати на шљивама појаву шљивине осе, а јабуке је неопходно заштитити од пепелнице.