latinica  ћирилица
19/05/2019 |  13:43 ⇒ 20:46 | Аутор: РТРС

Иваница: Живе у ФБиХ, а Хитна помоћ долази из Српске

Како то изгледа када се границе повлаче искључиво према политичким, а не природно-географским критеријумима, најбоље знају мјештани пограничног насеља Иваница, на југу Херцеговине. Насеље од Дејтона припада федералној општини Равно, а због удаљености од центра општине и неповезаности, практично је немогуће остварити многа основна права, па и право на хитну медицинску помоћ.

У Иваници живи око три стотине сталних становника, а током љета, због доласка бројних туриста, тај број се повећа и на хиљаду. Ипак, овдје не постоји стална здравствена установа, нити медицински тим.

- Од када сам овдје дошла размишљам шта да радим, ако ми затреба помоћ, кога да зовем? - пита се мјештанка Самира Бегман.

Додатни проблем је веома фреквентан магистрални пут, на којем саобраћајне несреће нису ријеткост. Проблеми настају када су најмање потребни - онда када је никоме хитно неопходна помоћ.

Иваница је од Равног удаљена 60 киломатара, а од Требиња двадесет. Исто толико потребно је екипи Хитне помоћи да интервенише када се за тим укаже потреба, односно временски, екипи из Равног око сат времена, а екипи из Требиња петнаесатк минута.

И шта се дешава, Хитна помоћ из Требиња, на позив интервенише на ширем подручју Иванице, али мимо свих правила и закона, јер је ријеч о територији другог ентитета.

- Када примите позив од некога ко је успаничен, тражи помоћ, наравно да морате етички поступити, али шта ако у исто вријеме затреба помоћ некоме на нашој територији, поставља се питање гдје је била екипа? - каже др Драган Ковач, специјалиста ургентне медицине.

Додатне компликације настају када буде ситуација са судско-медициинским исходом. Тада екипа за увиђај долази чак из Чапљине, удаљене више од сто километара.

Проблем није од јуче. У Дому здравља у Равном рекли су нам да немају могућности да ангажују стални тим у Иваници. Кантонални Завод неће да га финансира, јер на том подручју готово да нема њихових осигураника.

- Добили смо одговоре да они немају средстава за финансирање рада медицинског тима на Иваници - истиче Данило Мадегања, координатор за мјесну заједницу Иваница.

Двије саобраћајне несреће са смртним исходом на том подручју у посљедња три мјесеца, а вјероватно и наши позиви, разбудили су надлежне да се позабаве овим проблемом. Начелник општине Равно најављује да ће рјешење тражити у споразуму са установама из Требиња, или Иваници још ближег Дубровника.

- Општина Равно и Дом здравља су спремни да прузму обавезе из будућих уговора - увјерава Андрија Шимуновић, начелник општине Равно.

И градоначелник Требиња најављује да ће са своје стране учинити што се може да се проблем ријеши.

- Крајње је вријеме да се неко позабави овим питањем и то на вишем нивоу, да ли општине, кантони или Владе ... - додаје др Ковач. 

Иваница није једини примјер. Хитна помоћ из Требиња интервенише и на територији друге државе. Наиме, у сличном положају су мјештани села Нудо које припада Црној Гори, а од Никшића је удаљено 60 километара. Тако линије граница, које на папиру изгледају врло једноставно, у пракси често доносе много животних и других дилема и проблема.