latinica  ћирилица
19/05/2019 |  14:14 | Аутор: ТАНЈУГ

Предсjедник Аустрије за изборе у септембру

Аустријски предсjедник Александер ван дер Белен заложио се, након разговора са канцеларом Себастијаном Курцом, за одржавање превремених избора почетком септембра.
Александар Ван дер Белен (Фото:kurier.at) -
Александар Ван дер Белен (Фото:kurier.at)

Себастијан Курц и Александер Ван дер Белен разговарали су сат времена о актуелној ситуацији насталој након оставке челника ФПО и одлуке шефа владе да прекине коалицију са том партијом.

У обраћању медијима послије састанка Ван дер Белен се изјаснио за одржавање превремених избора почетком септембра.

Истакао да све мора бити учињено како би се повратило повјерење грађана.

Курц је нагласио да намјерава да настави рад до избора "у миру", а да ли ће слободарски министри до тада остати у влади остало је отворено, пошто ни он, а ни предсједник нису одговарали на та питања.

Канцелар је најавио да ће наредних дана разговарати са новим шефом ФПО Норбертом Хофером, као и са лидерима других парламентарних партија о наставку рада владе до избора.

Канцелар Курц предложио је у суботу аустријском предсједнику расписивање пријевремених избора након што су у јавност доспјели видео-снимци на којима се види како Хајнц Кристијан Штрахе, који је због истих поднио оставку на мјесто вицеканцелара и лидера Слободарске партије Аустрије (ФПО), нуди наводној нећаки руског милијардера државне послове за финансијску помоћ његовој странци.