latinica  ћирилица
19/05/2019 |  14:41 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Да ли се незаконитим пензионисањем Србина у ОБА БиХ слаби позиција Српске?

Одмазда због недоласка на сједницу Комисије за НАТО - тако би се могао назвати случај пензионисања припадника ОБА, Милоша Шавије, који је Агенцију због тога и тужио! Због законских ограничења, Шавија не смије да иступа у медијима, ипак, рекао је да сумња да је пензионисање одмазда генералног директора ОБА Османа Мехмедагића, јер се није појавио на сједници Комисије за НАТО у децембру прошле године, када је без гласова српских чланова усвојен ГНП. Незванично, Мехмедагић је на Шавијино мјесто већ поставио Србина који је рат провео у редовима тзв. Армије БиХ у Сарајеву.

Пријевремено пензионисање искусног оперативца Милоша Шавије, потврђује да је ОБА БиХ постала приватна "прћија" Алијиног бисера, Османа Мехмедагића. Осмица је практично казнио Шавију због изостанка са сједнице Комисије за НАТО, иако му је замјеник директора Агенције Трифко Буха одобрио три дана годишњег одмора у том периоду. Шавија је, ипак, покушао да дође на сједницу 20. децембра, али магла и умор спријечили су га да из Бијељине крене ка Сарајеву. Сљедећег јутра примио је позив из сједишта ОБА, речено му је да директор од њега тражи да поднесе захтјев за пензионисање.

- Назвао сам замјеника генералног директора ОБА БиХ Трифка Буху и питао шта значи та наредба. Рекао ми је да не зна све детаље, али да су у кабинету директора веома љути због мог изостанка са састанка Комисије за НАТО - каже Шавија.

Разговор са Бухом му није помогао и Шавија је након 30-ак година непрекидног рада у безбједносним службама, експресно, само седам дана након сједнице Комисије за НАТО, пензионисан.

- Та вијест ме је шокирала. Напомињем да ме нико званично није упозорио на испуњење услова за пензионисање. Рјешење је донесено 27. децембра прошле године, а престанак радног односа три дана касније. Из свега се могу доносити различити закључци о прекиду мог радног односа - наставља причу Шавија. 

Адвокат Нина Кисић не жели да спекулишу о разлозима изненадног удаљења из Службе. Увјерена је да је Милош Шавија незаконито пензионисан јер није испунио законске услове за пензионисање, нити има година стажа нити година старости, што тврде у ОБА БиХ.

- Законски прописи не подржавају ову тезу ОБА и управо зато смо уложили тужбу Суду БиХ с искључиво једним захтјевом - да се поништи рјешење о пензионисању и да се Милош Шавија врати на посао на позицију на којој је био прије пензионисања - каже Кисићева.

Суд БиХ примио је тужбу. Кисићева гаји наду да ће пресуда бити у корист њеног клијента, у супротном спремни су правду тражити и на Европском суду за људска права у Стразбуру.

- До овог тренутку нисмо имали никакве притиске, чак ни било какве контакте, укључујући и чињеницу да нисмо запримили ни одговор Агенције на нашу тужбу - додаје Кисићева.

Шавија се за помоћ обратио Мирку Шаровићу, који је члан Извршно-обавјештајног одбора надлежног за контролу рада ОБА. Обећања да ће упозорити Мехмедагића на незаконитости, није користило Шавији јер је пензионисан. На његово мјесто Осмица је поставио Мишу Керлету, Србина, који је, како сазнајемо, рат провео у Сарајеву у редовима тзв. АРБиХ и АИД-у. Да ли се довођењем таквог српског кадра слаби позиција Републике Српске?