latinica  ћирилица
19/05/2019 |  18:40 ⇒ 20:45 | Аутор: РТРС

Космет: Затворена бирачка мјеста, изборни дан протекао без инцидената

Дан одлуке о опстанку Срба на Космету - овако је званични Београд оцијенио данас одржане ванредне локалне изборе у четири српске општине на сјеверу Космета - Лепосавићу, Зубином потоку, Звечану и сјеверној Косовској Митровици. Биралишта су затворена у 19.00 часова, а према подацима Централне изборне комисије, до 15.00 часова изашло је 32,3 одсто од уписаних око 58.000 бирача.

ЦИК ће прве прелиминарне резултате саопштити око 22.00 часа.

Портпарол Косовске полицијске службе за регион Сјевер Косова Бранислав Радовић рекао је за Срну да током изборног дана није било инцидената, нити је забиљежен било какав догађај који је могао да угрози безбједност бирача.

- Није било инцидената, па полиција ни у једном случају није интервенисала - каже Радовић.

Он је додао да ће послије пребројавања гласова на бирачким мјестима у бирачким центрима полиција обезбјеђивати пребацивање материјала до општинских изборних комисија.

Избори на 87 бирачких мјеста, иако у напетој атмосфери , протекли су мирно, посматрачи ОЕБС-а пратили су гласање, а бирачка мјеста обезбјеђивала је полиција. Грађани сматрају да су ово једни од најважнијих избора, па су зато и великом броју изашли на гласање.

Изборе је расписала власт у Приштини прије пет мјесеци, након што су предсједници четири српске општине на сјеверу Космета поднијеле оставке када је уведена такса од 100 одсто на српске производе. Ова такса још није укинута, али су представници Српске листе одлучили да учествују на изборима и покажу да не одустају од борбе за простор у коме живе.

- Грађани морају да буду свјесни озбиљне ситуације, имајући у виду цјелокупне изазове који долазе из Приштине. Јединствено и борбеним духом морамо да искажемо да желимо да трајемо на овим просторима, да желимо институције које гарантују српском народу све оно што је важно - рекао је Александар Спирић, предсједник привременог органа општине Косовска Митровица.

Игор Симић, шеф Канцеларије за сарадњу са медијима и цивилним друштвом Српске листе, навео је да је велики број грађана сјеверне Митровице искористио свој право гласа, одлучујући о томе ко ће их представљати у наредном периоду.

Ово је велики и важан дан за опстанак српског народа на Космету који мора да сачува своје институције и зато је потребан што масовнији излазак на гласање, рекли су у позиву гласачима представници Србије.

- Ово су референдумски избори јер на њима српски народ одлучује за или против свог опстанка на Косову и Метохији - поручио је Петар Петковић, помоћник директора Канцеларије за КиМ.

Директору Канцеларије за КиМ Марку Ђурићу Приштина није одобрила посјету сјеверу Косова.

- Сви којима је жеља да сачувамо српски карактер тог дијела Космета треба да знају да изласком на изборе праве бедем у односу на настојање оних који би жељели да заузму Космет. Само слогом, изласком и подршком Српској листи која је органска веза институција на КиМ са државом Србијом, можемо да остваримо тај циљ - рекао је Ђурић.

Кандидате за градоначелнике имали су Српска листа, Демократска партија Косова и покрет Самоопредјељење.