latinica  ћирилица
21/05/2019 |  09:12 | Аутор: СРНА

Почела изградња гасовода за допремање гаса из "Турског тока"

Министар рударства и енергетике Србије Александар Антић изјавио је да је Србија почела градњу националног магистралног гасовода од Бугарске до мађарске границе којим ће се допремати гас и из "Турског тока", што ће омогућити сигурно снабдијевање овим енергентом.
Турски ток (фото: CC0 / Turkstream) -
Турски ток (фото: CC0 / Turkstream)

Он је оцијенио да је то један од стратешки најзначајнијих пројеката за будућност и развој Србије. 

- Србија овим пројектом добија сигурно снабдијевање гасом и рјешава све ризике са којима смо се суочавали. Србија постаје транзитна држава када је гас у питању и од тога ће остваривати приходе. Ово омогућава нову класификацију, нове индустријске привредне зоне, даљу реиндустријализације земље - рекао је Антић за РТС.

Он је прецизирао да су радови подијељени на четири дионице које ће уклопити у трасу гасовода цијевима испод ријека Црни Тимок, Велика Морава, Дунав, Тамиш и Тиса. 

- Прве количине цијеви су почеле да стижу. Оне су на траси, тако да извођачи радова, међу којима је и велики број домаћих компанија, реализују тај пројекат у складу са предвиђеном динамиком и нашим очекивањима - рекао је Антић.

Он је навео да 30 одсто финансија обезбјеђују акционари "Гастранса" - "Србијагас" и "Гаспром", док је остало пројектно финансирање. 

- Ријеч је о пројекту који је апсолутно комерцијалан и заснован на закупу капацитета тог гасовода. Такав пројекат обезбјеђује, прије свега, да се из транзитних такси тај гасовод и цела инвестиција отплати - рекао је Антић.