latinica  ћирилица
21/05/2019 |  10:21 ⇒ 20:30 | Аутор: СРНА

Хуавеј и Гугл разговарају о рестрикцијама

Хуавеј и Гугл дискутују о рјешењима за рестрикције које су власти САД увеле компанијама које послују са кинеским гигантом телекомуникационе индустрије, рекао је данас оснивач Хуавеја Рен Шенгфреј кинеским медијима.

- Гугл је добра компанија, веома одговорна компанија - рекао је Рен у интервјуу који је пренијело неколико медија.

Америчко Министарство трговине јуче је објавило грејс период од 90 дана за обавезу да америчке фирме које испоручују производе Хуавеју претходно добију дозволу.

Гугл је саопштио да ће и даље пружати подршку за постојеће паметне телефоне марке Хуавеј са оперативним системом "андроид", али да сервиси попут "гугл мапа" и "џи мејла" могу бити недоступни на будућим моделима.

Забрана погађа и пословање америчких произвођача чипова, попут Куалкома, Силинкса и Бродкома. Ове компаније обавијестиле су своје раднике да се до даљег прекида сарадња са Хуавејем, јавио је Блумберг.

- Европа је и даље у блиском контакту са нама - рекао је Рен и додао да се Хуавејева технологија за 5Г мреже мобилне телефоније уклапа у европске захтјеве.

Вашингтон врши притисак на своје европске савезнике да не користе Хуавејеву 5Г технологију указујући на безбједносне ризике. Власти САД тврде да Хуавеј помаже кинеским властима у шпијунирању других земаља, али није представио никакве доказе за ту тврдњу.

Рен је рекао да Хуавеј, други по величини свјетски произвођач мобилних телефона послије Самсунга, може да издржи притисак из САД, пренијела је ДПА.

- Наш капацитет је веома велики. Компанија неће имати негативан раст и ово неће нанијети штету индустрији. У смислу 5Г технологије, нико не може да надмаши Хуавеј у року од двије-три године - рекао је Рен.