latinica  ћирилица
21/05/2019 |  10:43 ⇒ 20:23 | Аутор: СРНА

Потписан Споразум о практичној настави за средњошколце (ФОТО)

Представници Министарства просвјете и културе Републике Српске, Привредне коморе и Уније удружења послодаваца потписали су данас Споразум о сарадњи у оквиру пројекта "Унапређење практичне наставе у средњем стручном образовању" који ће омогућити средњошколцима плаћену праксу и запошљавање, а тиме и економски развој Српске.
Потписивање уговора - Фото: РТРС
Потписивање уговораФото: РТРС

Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић рекла је да су споразумом дефинисане обавезе образовног система и привредника.

Потписивање уговора (Фото: РТРС)

- Ученици ће први пут ићи на праксу код послодаваца која ће им бити плаћена, а након завршетка школовања најбољи ће имати могућност да се запосле у тој фирми - рекла је Тривићева и додала да је у овај пројекат већ укључено више од 15 компанија у Српској.

Она је навела да се Споразумом дефинише и питање безбједности ученика на раду, стандарда и услова за вријеме њихове праксе.

- Интерес образовног система и привреде јесте да ученици стекну знање да би након школовања били потпуно обучени и конкурентни када је ријеч о потребама овдашњег тржишта рада. У вези с тим морамо имати систем образовања који ће гарантовати нова радна мјеста и привредни развој - казала је Тривићева.

Додала је да ће послодавци са представницима средњих стручних и техничких школа потписати уговоре да би привредници примили одређен број ученика на практичну наставу у складу са наставним плановима и програмима.