latinica  ћирилица
21/05/2019 |  12:04 ⇒ 12:05 | Аутор: ТАНЈУГ

Код границе Авганистана 5.000 терориста

Директор руске Федералне службе безбедности, Александар Бортников, упозорава да је у сјеверном Авганистану, на границама чланица Заједнице независнх држава концентрисано око 5.000 припадника терористичких група.

Александар Бортников је ову информацију изнео на сједници шефова безбједности у Душанбеу.

- Размијештање терористичких група у сјеверне провинције Авганистана на граници са земљама Заједнице независнх држава је нарочито забрињавајуће - рекао је Бортников, преноси Тас.

Огранак тзв. Исламске државе Вилаја Корасан већ је послао око 5.000 екстремиста у те области, углавном је ријеч о држављанима ЗНД који су се борили у Сирији.

Бортников је упозорио да постоје поуздане информације да екстремисти развијају нова средства и методе субверзивних активности.

- Криминалци имају материјале, технологије и инфраструктуру неопходну за производњу хемијског оружја. Такође користе беспилотне летјелице за испоруку оружја - рекао је шеф Федералне службе безбиједности.

Он је навео да обавјештајне службе имају и информацију да терористи планирају да употријебе и жене и дјецу које се враћају из ратних зона.