latinica  ћирилица
21/05/2019 |  18:42 ⇒ 22/05/2019 | 08:51 | Аутор: РТРС

Од 1. јуна нова правила о увозу аутомобила

Са 1. јуном, дефинитивно ступају на снагу нова правила увоза аутомобила у Босну и Херцеговину. Тиме се практично забрањује увоз аутомобила са стандардом нижим од Еуро 5. С обзиром на то да је, од 83.000 увезених аутомобила у претходној години, осамдесетпет одсто половних - поставља се питање какав ће утицај примјена ове одлуке оставити на тржиште земље са најстаријим возним парком у Европи.

Европски стандард за домаће тржиште - тако би се могла описати Одлука Савјета министара из марта ове године којом се ограничава увоз на путничка возила. Тиме се забрањује увоз аутомобила са Еуро 4 мотором. Иако је било спекулација о пролонгирању почетка примјене одлуке, из ресорног министарства са бх. нивоа одговор.

- Одлука о најнижим техничким захтјевима за новопроизведена и кориштена возила при хомологацији типа возила и хомологацији појединачног возила, те дијелове, уређаје и опрему возила при хомологацији типа објављена је 26. марта 2019. године у Службеном гласнику БиХ број 23/19, а ступа на снагу 1. јуна 2019. године - навели су из Министарства комуникација и транспорта БиХ.

У пракси, нова одлука значи еколошки чистије аутомобиле на тржишту. Иако је одлука неспорно у складу са европским стандардима, за разлику од европских, бх. грађани неће добити пореске олакшице на куповину аутомобила прихватљивијих животној средини. Према процјенама упућених, ова одлука бх. грађанима само ће сузити избор половњака по повољнијим цијенама, што ће опет оставити посљедице на тржиште.

- Што се тиче утицаја на даљу продају у БиХ, претпоставка је да ће се купци слабије куповне моћи окренути домаћем тржишту и самим тим, да ће се смањити увоз возила - каже Славко Гашпаревић, водитељ пословнице ауто-салона Крамар Бањалука.

Иако Гашпаревић не очекује конкретније турбуленције на тржишту, каже, могуће је да до 1. јуна увоз "половњака" са Еуро 4 мотором буде нешто већи. Возила са већом еуро нормом на тржишту су и сада скупља.

За привреднике вијести су нешто повољније, јер ће се теренци са Еуро 4 стандардом и даље моћи увозити. Упркос тврдњама да већих поремећаја на тржишту не би требало да буде, у Привредној комори Српске на примјену нове одлуке не гледају благонаклоно.

- Та одлука ће бити изузетно тешка за становништво и привреду Републике Српске и треба да се створе сви предуслови како би се једна таква одлука могла спровести у пракси - наводи Перо Ћорић, директор Привредне коморе Републике Српске.

Један од основних предуслова, става су у Привредној комори, јесте онај о усвајању Одлуке о квалитету горива, коју немамо већ двије године, због чега је тржиште у одређеној врсти вакуум зоне. Сам процес увоза остаје исти, а повољна је вијест да ће они који су наручили возила са Еуро 4 стандардом моћи да их увезу уз одређене доказе, у року од 90 дана од дана примјене одлуке.