latinica  ћирилица
21/05/2019 |  20:08 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

Велики успјех добојских ортопеда

У добојској болници је први пут уграђен спољашњи фиксатор наткољенице, по Илизарев методи.

Шест операција и низ захвата претходило је уградњи спољашњег фиксатора наткољенице. Као посљедња метода у лијечењу вишеструких прелома ноге уграђен је двадесетогодишњој дјевојци Марици Божић из Осјечана.

- Прво смо скратили па продужили кост. Скратили смо да бисмо добили контакт између неспојених дијелова, а затим издужили да ноге биле једнаке дужине. Тиме смо надокнадили разлику у дужини од два центиметра, односно надокнадили центиметар дефекта кости - појашњава доктор Саша Видић, специјалиста ортопедије са трауматологијом.

Фиксатор у нози Марица Божић носила је пуних седам мјесеци. Повреде је задобила у тешкој саобраћајној несрећи. Тежак период је пребродила. Било је, каже, и кризних момената, али је уз помоћ љекара, породице и пријатеља на прагу циља.

- Фиксатор је мало гломазан и тешко се с њим кретати, али сам временом успјела да се навикнем - каже Божићева.

Метода није нова, али је до данас незамјенљива. Обручасти спољашни фиксатор први је шездесетих година примијенио професор Илизаров из Русије, по коме је метода добила име. Уградња захтијева огромно предзнање и припрему. Први пут у добојској болници прије двадесетак година уградила га је докторица Анела Велимировић, али на поткољеницу.

- Собзиром да је спољашњи фиксатор скуп и врло сложен за постављање, односно врло агресиван, јер има ману да се тешко одржава, боримо се сво вријеме лијечења против инфекције. Као такав, обично је резервисан за установе вишег клиничког ранга - клинике и институте - појашњава доктор Видић.

У добојској болници свакодневно се примјењују примарни спољашни фиксатори, који се уграђују по Митковић методи. Један такав уграђиван је и Марици Божић, а послужио је да отворени прелом љекари преведу у затворени. Жељени опоравак добијен је уз помоћ Илизарове методе, која се и овај пут показала као незамјенљива.