latinica  ћирилица
21/05/2019 |  20:34 ⇒ 20:35 | Аутор: ТАНЈУГ

Кремљ: Тако нећете ријешити конфликт!

Кремљ је упозорио Володимира Зеленског, који је од САД затражио нове санкције Русији, да то неће допринијети рјешавању конфликта на истоку Украјине.

- Таква реторика неће помоћи Украјини да ријеши проблем који има на југоистоку - изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков, алудирајући на сукобе између украјинских снага безбједности и проруских побуњеника у којима је од 2014. страдало око 13.000 људи.

Псеков је рекао да само Украјина може да ријеши сукобе на истоку те земље, ако се придржава мировног споразума постигнутог у Минску 2015. године.

Додао је да САД не могу да утичу на тај договор, већ је на Украјини да ријеши тај сукоб.

Зеленски (41) је јуче званично ступио на дужност предсједника Украјине након побједе у другом кругу избора. Његов приоритет је окончање конфликта у источној Украјини.

- Сами не можемо да пребродимо руску агресију - рекао је Зеленски на састанку са неколико америчких званичника на маргинама инаугурације. Нови предсједник је рекао да треба "појачати санкције" Русији.

Америчка делегација, коју је предводио министар енергетике Рик Пери, поменула је санкције против гасовода Сјеверни ток 2, пројекта који ће удвостручити капацитете испоруке гаса између Русије и НЊмачке, преко Балтичког мора, чиме се избјегава снабдијевање преко Украјине.

Пери је рекао да се САД противе том гасоводу и да постоји могућност да америчке власти уведу санкције предузећима у вези са Сјеверним током 2.