latinica  ћирилица
21/05/2019 |  22:18 ⇒ 22:32 | Аутор: СРНА

Хрватска: На војну вјежбу стигло 286 учесника из региона

У Хрватску је данас, у оквиру међународне војне вјежбе "Брзи одговор 19", стигло 286 припадника оружаних снага Црне Горе, БиХ, Сјеверне Македоније и Словеније.
Хрватска војска (AP/Darko Bandic) - Фото: AP
Хрватска војска (AP/Darko Bandic)Фото: AP

Стигло је шест моторних возила и 22 припадника војске Црне Горе, 99 припадника Оружаних снага БиХ, 17 моторних и три теретна возила, саопштено је из Министарства одбране Хрватске.

Из Сјеверне Македоније стигло је 30 војника, као и 12 моторних возила, а из Словеније 135 припадника и 36 моторних возила.

Ријеч је о снагама које су стигле на војни полигон код Слуња, гдје ће учествовати у међународној војној вјежби "Брзи одговор 19" заједно са припадницима оружаних снага Хрватске, Мађарске, Албаније, САД, Пољске, Француске, Велике Британије, Литваније и Њемачке.

Хрватским оружаним снагама додијељена је команда мултинационалном бригадом, што укључује команданта бригаде и водећа штабна мјеста.

Један од основних циљева вјежбе је, како се наводи, увјежбавање војне мобилности, односно мобилности мултинационалних снага.

Вјежба се спроводи до 6. јуна на територији Хрватске /на војном полигону "Еуген Кватерник" у Слуњу и Касарни "Јосип Јовић" у Удбини/, те у Словенији и Мађарској.

У саопштењу се додаје да вјежбу планира и усмјерава Команда америчких снага за Европу са тежиштем на увјежбавање снага земаља чланица А-5 иницијативе.