latinica  ћирилица
24/05/2019 |  07:46 ⇒ 09:53 | Аутор: РТРС

Срби са Космета са Вучићем, каква су очекивања

Предсједник Србије Александар Вучић и директор канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић састаће се данас са политичким представницима Срба са Косова и Метохије и најзначајнијих институција Србије у покрајини.
Александар Вучић  (Фото:Tanjug) -
Александар Вучић (Фото:Tanjug)

Састанак у Палати "Србија" први је који се одржава након побједе Српске листе на изборима за предсједнике четири општине на сјеверу покрајине.

Предсједник Општине Грачаница Срђан Поповић рекао је за РТС да ће на састанку потврдити једниство између државног врха и Срспке листе.

Како каже, састанак је потврда да ће и даље да комуницирају и договорају све наредне политичке потезе са Вучићем и Владом Србије, јер "тако можемо да се одупремо једностраним мјерама које долазе из Приштине".

- И даље имамо 100 одсто таксе, дошао је на ред суд за ратне злочине и на нама је да се боримо и радимо и да све што радимо, радимо у сагласју са нашом владом - каже Поповић.

Посљедњи инцидент у Грачаници забиљежен је у априлу.

Према његовим ријечима, безбједносна ситуација је промјенљива. Преко ноћи се десе инциденти и све се промијени, рекао је он.

- Оно што је на нама је да преветивно делујемо, имао сам састанке са Кфором и полицијом, покушавамо да то предупредимо - то све зависи од безбедносних структура, и на нама је да инсистирамо да сви починиоци који се баве криминалом буду ухаошени - рекао је Поповић и додао да њихово инсистирање некада има успјеха.

Наилазимо донекле на разумијевање безбједносних структура, али нисмо задовољни како то иде, каже Поповић и истиче да ће предсједници општина и даље радити на томе.

- Забринути смо зашто међународна заједница ћути и не упозорава безбједносне структуре - уакзао је предсједник Општине Грачаница.

Састанак Вучића и представника Срба одржава се уз присуство директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића.

У Скупштину Србије стигао је извјештај о Косову и Метохији који ће у понедјељак посланицима представити предсједник Србије.

Србија је одлучна да настави преговоре са Приштином чим се за то створе услови и нема намјеру да одустане од свог мирног приступа рјешавању проблема на КиМ, наводи се у Извјештају о преговорима између Беогарада и Приштине од 2013. до маја 2019. године.