latinica  ћирилица
24/05/2019 |  07:54 ⇒ 08:00 | Аутор: ТАНЈУГ

Савјетник НАСА за слијетање на Мјесец поднио оставку

Специјални савјетник директора америчке свемирске агенције Наса Марк Сиранђело, задужен за стратегију за ново слијетање на Мјесец до 2024. године, поднио је оставку због унутрашњих сукоба и слабе подршке Конгреса.
НАСА - Фото: илустрација
НАСАФото: илустрација

Директор Насе Џим Брајденстин потврдио је да је Сиранђело, који је именован за савјетника прије шест недјеља, поднио оставку због тога што је Наса одустала од плана за реорганизацију и недостатка подршке у Конгресу, преноси Ројтерс.

Нова мисија названа је “Артемис“, по грчкој богињи лова и Мјесеца и близнакињи бога Сунца Аполона Артемиди.

Агенција наводи, позивајући се на два анонимна извора, да Сиранђело подноси оставку пошто су конгресмени одбили да дозволе Наси да формира посебан директорат који би био задужен за надгледање будућих мисија на Мјесецу и развој плана за истраживање Марса.

- Приједлог овога пута није усвојен, тако да настављамо с нашом тренутном организационом структуром. Узимајући у обзир да је Наса одустала од формирања новог директората за мисије, Марк (Сиранђело) одлучио је да истражи друге прилике - поручио је шеф америчке свемирске агенције.

Администрација америчког предсједника Доналда Трампа затражила је од Конгреса да увећа Насин буџет за идућу годину за 1,6 милијарди долара како би поново слетјели на Мјесец, више од пола вијека послије прве такве мисије.

Брајденстин је у свом саопштењу поручио да Наса и даље истражује које све организационе промјене ће морати да спроведе како би до 2024. године послала нову мисију на Мјесец.

- Уколико се 1,6 милијарди не оствари, враћамо се на стари план, односно слетање (на Мјесец) 2028. године - наводи Брајденстин.