latinica  ћирилица
24/05/2019 |  09:22 ⇒ 09:22 | Аутор: novosti.rs

Могерини: Укинути таксе и прекинути лобирања до рјешења

Посредница у дијалогу Федерика Могерини затражила од обје стране - прво укинути таксе, а потом и акције око признавања Косова
Федерика Могерини (Фото: Council of the European Union) -
Федерика Могерини (Фото: Council of the European Union)

Висока представница Европске уније за спољну политику и посредница у дијалогу Београда и Приштине Федерика Могерини предложила је објема странама да косовске власти прво укину таксе на српске производе, а да онда наступи мораторијум у лобирању и једних и других до постизања рјешења у дијалогу - сазнају "Новости".

То би значило да Београд стане са изношењем аргумената код држава које су признале независност Косова да ту одлуку промијене, а да Приштина прекине да тражи нова признавања. Ипак, овај апел Могеринијеве, који је она изнијела и на састанку у Берлину, по свему судећи, неће имати одјека, јер Приштина не показује вољу да повуче таксе. То се може закључити по ријечима предсједника тзв. косовске скупштине Кадрија Весељија да је "промијенио мишљење о суспензији одлуке о таксама на 120 дана", за шта се залагао, и да сада сматра да таксе треба да остану.

Друго, из Приштине стижу поруке "како се ради" са државама попут Чилеа, Аргентине, Бразила.., да и оне признају Косово, а то Београд, сасвим сигурно, неће гледати скрштених руку. Како је "Новостима" потврђено, српски званичници ће и даље земљама које су признале једнострано проглашену независност српске покрајине сугерисати да ту своју одлуку преиспитају и да је пониште или суспендују док се дијалог не оконча. Такође, оне државе које нису до сада стале на страну Приштине, Београд ће позивати да задрже статусно неутралну позицију до постизања рјешења.

Још прошлог новембра шеф дипломатије Ивица Дачић саопштио је како западне земље траже од Србије да обустави дипломатску акцију којом успјешно успијева да утиче на државе које су признале тзв. Косово да тај став пониште. Како је Дачић тада изнио, те иницијативе, из перспективе Запада, тумаче се као "нарушавање дијалога" и "иритирање Албанаца".