latinica  ћирилица
24/05/2019 |  09:33 | Аутор: novosti.rs

Турски официри у Русији: Почела обука за С-400

Упркос америчким пријетњама Анкара не одустаје од система С-400 и наговјештава учешће у прављењу С-500. Да ли ће авиони Ф-35 бити "замијењени" са СУ-57 што укључује и продају њихове технологије

Тврдње турског предсједника Реџепа Ердогана да никакве америчке пријетње не могу да спријече Анкару да добије већ једним дијелом плаћене системе С-400, добиле су потврду у изјави министра одбране Хулусија Акара да су у Русију послати и тамо већ стигли официри који ће бити обучавани за коришћење ПВО система С-400.

Први системи С-400 ће стићи у Турску кроз мјесец дана. То значи да су сви притисци САД на Анкару бесмислени. Уз то, четири дивизиона С-400 Турска ће платити Москви двије и по милијарде долара, а четири батерије америчких "патриота" би коштале више од осам милијарди долара.

Али остаје да се види шта слиједи, јер је Министарство одбране САД ових дана потврдило да ће Турска бити искључена из програма прављења Ф-35 ако се не одрекне куповине најновијих руских ПВО система С-400. У случају да Американци дефинитивно одлуче да казне Анкару и не продају Турцима авионе пете генерације Ф-35, онда ће руководство Турске направити велики посао са Русијом и купиће од ње већи број "невидљивих" СУ-57.

Анкара је планирала да купи око сто авиона Ф-35. Турска се иначе придружила заједничком пројекту прављења Ф-35 још 2002. године.

Окретање ка Москви и куповина руске војне технике не значи да ће Турска изаћи из НАТО. Вашингтон је такође заинтересован да задржи односе са Турском јер у тој земљи Американци имају тридесетак различитих база.

Москва је спремна да прода и авионе СУ-57, али и технологију Турској, што значи да би она могла да једног дана производи сама такве авионе. Иначе, и Индија је заинтересована да у сарадњи са Русијом, производи СУ-57.

Први лет руског "невидљивог" био је 2010. године. Москва је планирала да наредних година има само 12 таквих авиона и не планира њихову серијску производњу за домаћу армију.

Предсједник Турске Ердоган је потврдио недавну изјаву предсједника "Ростеха" Серегеја Чемезова да је Анкара заинтересована да буде партнер на пројекту прављења система С-500 "прометеј". Било каква сарадња Москве и Анкаре на том пројекту само ће утицати на хлађење односа САД са Турском.

ТУРЦИ ФАВОРИЗУЈУ СУ-57

Да Турци размишљају о куповини руских авиона доказ је и то да је њихова државна агенција објавила текст у коме објашњава да СУ-57 превазилази Ф-35 у многим карактеристикама - бржи је од америчког авиона, домет лета му је већи и такође може да носи већу количину оружја. Додуше, амерички авион је за радаре мање видљив од руског.