latinica  ћирилица
24/05/2019 |  10:12 | Аутор: Агенције

Још три планинара настрадала на Монт Евересту

Још три планинара изгубила су животе на Монт Евересту, саопштили су данас организатори експедиција и званичници, чиме је укупан број жртава од почетка сезоне пењања на највиши свјетски врх порастао на седам.
Монт Еверест - Фото: Getty Images
Монт ЕверестФото: Getty Images

- Још два индијска планинара настрадала су јуче на Евересту - рекла је агенцији АФП Мира Ахарја, портпарол непалске Туристичке службе.

Организатори експедиције потврдили су и трећи смртни случај.

Велики број планинара тренутно чека у реду за пењање на Монт Еверест и повратак.

Двојица Индијаца настрадала су током повратка са највишег планинског врха. Група у којој се налазио један од њих упала је у гужву и у њој се задржала више од 12 часова, а Индијац је умро од исцрпљености.

Један аустралијски планинар настрадао је са сјеверне, тибетанске стране планине, објавио је организатор његове експедиције. Он је преминуио недалео од врха, приликом повратка.

Планинарење је постало уносан посао у Непалу од када су Едмунд Хилари и Тензинг Ногај 1953. године постали први људи који су се попели на Еверест.

Непал је издао рекордну 381 дозволу по појединачној цијени од 11.000 долара за овогодишњу прољећну сезону пењања. Већина планинара има непалске водиче, што значи да ће више од 750 људи проћи истом стазом ове сезоне на путу до врха и назад.