latinica  ћирилица
24/05/2019 |  10:23 ⇒ 10:26 | Аутор: СРНА

Вучић: Србија је ваша домовина - чувајте српски језик и ћирилицу

Предсједник Србије Александар Вучић примио је данас учеснике Свесрпског дјечијег сабора који окупља српску дјецу из региона и дијаспоре, поручивши им да је Србија њихова домовина и да чувају српску културу и ћирилично писмо.
Александар Вучић у друштву дјеце српског порекла из дијаспоре - Фото: ТАНЈУГ
Александар Вучић у друштву дјеце српског порекла из дијаспореФото: ТАНЈУГ

Вучић је рекао да Србија данас први пут као празник обиљежава Дан словенске писмености и указао на важност чувања писма и језика.

- Молим све вас који живите ван граница Србије да чувате свој српски језик, да добро научите и користите ћириличко писмо. Брините о својој земљи, а они који су ту, нека уче и склапају пријатељства - поручио је Вучић, преноси Телевизија "Пинк".

Манифестација Свесрпски дјечији сабор одржава се од 23. до 28. маја у Београду и Тршићу под покровитељством предсједника Србије.

Сабор је установљен с циљем афирмације идентитета и јачања припадности и везаности са матицом у оквиру најмлађе популације.

На Сабору учествују дјеца српског поријекла која живе у иностранству узраста од 10 до 14 година из Хрватске, Сјеверне Македоније, Словеније, Румуније, Француске, Шведске, Њемачке, Норвешке, Велике Британије, Аустралије и САД.