latinica  ћирилица
24/05/2019 |  10:45 ⇒ 15:48 | Аутор: РТС

Афера "Ибица" на правном терену, Штрахе поднио пријаве

Послије политичког потреса, афера "Ибица" премјестила се и на правни терен, тако што је њен главни актер, доскорашњи аустријски вицеканцелар и лидер Слободарске партије Аустрије Хајнц Кристијан Штрахе поднио државном тужилаштву у Бечу кривичну пријаву против три лица.
Хајнц Кристијан Штрахе - Фото: AFP
Хајнц Кристијан ШтрахеФото: AFP

Хајнц Кристијан Штрахе је крајем прошле недјеље био принуђен да поднесе оставку на све политичке функције, након што се у јавности појавио видео-снимак једне вечери прије двије године на Ибици на којој је наводној нећаки једној руског милијардера нудио државне послове за финансијску подршку његовој странци и дао савјете како то да учини уз заобилажење контролних власти Аустрије.

Штрахе је навео да је поднио пријаву против три лица за које сматра да су могући саучесници у настајању видео-материјала.

Не искључује могућност да су у настајању видео-материјала учествовале и друге особе и каже да очекује да ће то истрага показати.

Штрахе наглашава да је био актер инсцениране ситуације, у којој је изнио наводно само нека размишљања, што је, каже, било глупо и неприхватљиво.

Међутим, указује да ниједном политичару таква размишљања нису страна у којима размишља о средствима и путу да оствари циљеве своје странке.

Штрахе истиче да, за разлику од тврдњи појединих медија, не постоји даљи компромитујући видео или аудио-материјал.

- Тврдње да постоје сцене које ме приказују приликом коришћења наркотика и секса су апсурдне - додао је Штрахе.

Иначе, аустријски медији су објавили да иза видео-снимака стоје бечки адвокат, детектив и једна Летонка, вјероватно унајмљена из једног ескорт сервиса.