latinica  ћирилица
24/05/2019 |  10:49 ⇒ 11:02 | Аутор: РТРС

РУГИПП: Дводневни семинар о успостављању катастра непокретности (ФОТО)

Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове организовала је 23. и 24.маја 2019.године на Јахорини семинар за представнике медија о успостављању катастра непокретности. Семинар је организован у оквиру кампање "Укњижено вриједи виш" и пројекта"Регистрација непокретност".
Семинар за представнике медија о успостављању катастра непокретности - Фото: РТРС
Семинар за представнике медија о успостављању катастра непокретностиФото: РТРС

РУГИПП је до сада упоставила катастар непокретности као нову јединствену евиденцију која садржи и техничке и власничке податке о непокретностима, у укупно 266 катастарских општина на територији цијеле Републике Српске.

Тренутно је у току поступак оснивања катастра непокретности у 56,  а припреме су у току за још 80 катастарских општина.

Успостављање катастра непокретности за саме грађане и правна лица значи да се технички подаци о непокретностима и правима на непокретностима воде у јединственој евиденцији, код једног органа, те да ће добијати само један извод из јавне евиденције о непокретностима.

РУГИПП, семинар

Оснивањем јединствене, тачне и ажурне евиденције о непокретностима, правима на њима и носиоцима тих права, повећава се и сама вриједност земљишта и других непокретности, олакшава правни промет и приступ кредитима, унапређује инвестициона градња, а цијели поступак је од општег интереса.

РУГИПП је у претходном периоду успоставио и неколико електронских сервиса захваљујући којима  су подаци о непокретностима доступни путем интернет странице РУГИПП-а.

Ријеч је о "еКатастру", "еСтановима" и Регистру цијена непокретности, а успостављен је и Адресни регистар из којег се подаци тренутно размјењују са МУП-ом Српске, а грађанима је кроз пилот пројекат у Модричи и Требињу омогућена једноставнија пријава пребивалишта и боравишта.

РУГИПП, семинар

Намјера РУГИПП-а је да до краја године  успостави још електронских сервиса, а грађанима омогући електронско подношење захтјева и издавање извода.

Како би поступак оснивања катастра непокретности текао што брже, а што више грађана се одазвало позиву за учешће у поступку,  улога  медија у цијелом процесу је од великог значаја.

С тим у вези је и организован први дводневни семинар за новинаре, а сарадња РУГИПП-а и медија када је у питању успостављање катастра непокретности ће бити настављена и у будућности.