latinica  ћирилица
24/05/2019 |  11:21 ⇒ 17:30 | Аутор: РТРС

Приједор: Ученици Електротехничке школе освојили значајне награде

Ученици приједорске Електротехничке школе, уз помоћ својих професора и ментора, освојили су бројне награде и признања из области математике, физике, информатике. Највише се истичу иновације које су представили на ИНОСТУ у Бањалуци и освојили златну, сребрну и бронзану плакету.

Једна од златних плакета ИНОСТА стигла је у Приједор за иновацију "Калкулатор вектора у 2Д простору".

- Зајено са професором математике сам осмислио формуле, урадио сам софтвер у јави за графику и математичке функције за неограничен број вектора - каже Алекса Живковић, ученик Електротехничке школе Приједор, добитник златне плакете.

Сребрну плакету освојили су за "Примјену паметне инсталације у сеоском домаћинству".

Рад је представљен помоћу три макете које представљају шталу, пластеник и кућу, док јe бронзана плакета додијељена средњошколцима за рад "Детектор мртвог угла на аутомобилу".

- То је олакшање у данашње вријеме, гдје се свим уређајима на које је постављен паметни дио може управљати путрм телефона или неког другог паметног уређаја - појаснио је Немања Грбић, ученик Електротехничке школе Приједор и добитник сребрне плакете.

- Ријеч је о патенту који даје свјетлосну или звучну сигнализацију када ауто који нас престиже дође у положај у којем га ми не видимо ни на једном ретровизору - истиче Јелена Јокић, ученик Електротехничке школе Приједор, добитница бронзане плакете.

Ове успјехе омогућава им иноваторска секција.

- Увијек има талентоване дјеце, ми се трудимо да их издвојимо из масе оних који не желе баш да учествују превише и да тим талентованим пружимо прилику да што више науче и да се што више реализују у тој области - нагласио је Ненад Вукота, професор предмета електро енергетске струке.

Драгоја Мијић, директор Електротехничке школе Приједор, навео је да је школа ове године имала јако запажене резултате и на такмичењима из знања, како на оном редовном тако и на републичком нивоу.

Поред знања и иновација ученици приједорске Електротехничке школе остварили су запажене резултате и у области спорта, у оквиру малих олимпијских игара – у фудбалу, кошарци, рукомету, атлетици и одбојци.