latinica  ћирилица
24/05/2019 |  12:04 | Аутор: СРНА

У недјељу осам година од хапшења генерала Младића

У недјељу, 26. маја, навршава се осам година од хапшења бившег команданта Војске Републике Српске Ратка Младића, а његов син Дарко Младић рекао је Срни да је то осам година неравноправне борбе за генерала, али се нада да ће се на крају доказати да је невин и да је остао српски херој.
Генерал Ратко Младић - Фото: РТРС
Генерал Ратко МладићФото: РТРС

- Осам година је период борбе за генерала, која је у овим условима неравноправна, неправедна, неправна, јер се тужилаштво служило свакаквим методама на које имају и немају право - навео је Младић.

Он је истакао да борба за генерала траје, те да се нада да ће његов тим одбране на крају успјешно моћи да каже да је генерал невин и да је српски херој какав је био и остао у народном сјећању.

- Из ситуације када нисмо имали никаву помоћ и када је тадашња политика у Србији генерала испоручила као `комад меса`, ипак смо дошли до тога да они који су то учинили више не постоје на политичкој сцени Србије, хвала Богу - навео је Младић.

Он је додао да је осам година од хапшења генерала дуг период, али да се за оне који учествују у борби за његову слободу чини као да је мање прошло.

- Када се каже осам година, звучи пуно, али, с обзиром на то колико је интензивна свакодневна борба и активност око њега, када се каже осам година, просто не могу да вјерујем да је толико прошло -  рекао је генералов син.

Присјећајући се тих дана, када је генерал Младић ухапшен, Дарко је рекао да је то било тешко вријеме за породицу и да се водила борба за живот генерала да остане жив и да се залијечи, јер није био у стању да буде процесуиран и способан да сам брани.

- Тадашња власт /у Србији/ је то игнорисала. Он је имао право да се лечи и да буде способан да се брани, али то није било битно за њих. А ми смо се у тим условима сналазили како смо знали и умели - рекао је Младић.

Он је додао да је генералов тим успио да организује успјешну одбрану, те напомиње да је тужилаштво у Хагу на силу морало да прогура своје аргументе, јер никакве доказе против генерала Младића није могло да презентује.

- Суд је показао своју пристрасност, ми због тога организујемо жалбу. Задовљан сам што смо спасили живот генералу и довели га у позицију да колико-толико буде боље лечен. Надам се да ће молба да му омогућимо да се лечи како треба дати резултате - навео је Младић.

Он је рекао да њега нико од тадашњих државних органа /на чијем челу је био ДОС/, није обавијестио о хапшењу његовог оца, те да је од новинара Љиљане Булатовић чуо да је ухапшен, али да није вјеровао.

- А онда сам после видео Бориса Тадића како на конференцији за штампу практично осуђује генерала пре суђења. Видело се да су сва та лажна обећања која су се давала народу показала неистинита, јер причало се да ће Србија да процвета када генерала изруче. Србија и Република Српска могу да процветају само радом и трудом, а не издајом и предајом својих грађана - рекао је Дарко Младић за Срну.

Генерал Ратко Младић ухапшен је у селу Лазареву код Зрењанина, 26. маја 2011. године, послије 16 година скривања.

Његово хапшење и изручење ради суђења за ратне злочине често се наводило као услов Србији за помоћ и сарадњу са ЕУ и САД.

Хашки трибунал је 22. новембра 2017. године осудио генерала Младића на доживотну казну затвора на шта је његова одбрана уложила жалбу.

Генерал Ратко Младић носилац је Ордена за војне заслуге са сребрним мачевима, Ордена Народне армије са сребрном звијездом, Ордена за војне заслуге са златним мачевима и Ордена братства и јединства са сребрним вијенцем.

Младић је 12. марта ове године дочекао 77. рођендан у хашком притвору.