latinica  ћирилица
24/05/2019 |  12:06 ⇒ 13:28 | Аутор: РТРС

Трибина: Шта Босну и Херцеговину чини /не/могућом државом

Босна и Херцеговина је могућа као држава искуључиво у оквиру Дејтона, који би могао бити унапређен само оним споразумима на које пристану сва три народа.

Све друго би био чист политички авантуризам, са потецијално трагичним посљедицама, оцијенили су учесници трибине, која је одржана у Београду под називом "Шта Босну и Херцеговину чини /не/могућом државом".

Међународна заједница увела је у БиХ комбинацију протектората и демократије, а намјера им је била да створе једну политичку нацију и развију босански патриотизам, указао је сенатор Републике Српске Ненад Кецмановић.

- Бошњачка политичка елита је посебно од једине суперсиле охрабрена да опструише споразум који је анексом 4 требало да буде уставни темељ БиХ - рекао је Кецмановић.

Често се из Сарајева и великог дијела међународне заједнице може чути да су Бањалука и Милорад Додик најавећи кривци за политичку нефункционалност Босне и Херцеговине.

Међутим, аналитичар Александар Вујовић сматра да то није тако: "Некоме може звучати парадоксално, али сматрам да је Милорад додик заправо заслужан за политичку стабилнсот, односно што у БиХ постоји каква - таква функционалност, иако као што замо, не баш савршена, али што ипак постоји мир и што је дејтонски систем опстао до данашњег дана".

Највећа опасност за БиХ јесте бошњачки национализам који не схвата да је секуларно друштво основ државе, сматра професор на Филозофском факултету у Београду, Слободан Антонић.

- Исламизација Бошњака која се интензивно дешава, поготово исламска радикализација, нужно води ка дебоснизацији Срба и Хрвата, и што је по Сарајеву више бурки, никаба и хиџаба, то је Сарајево мање главни град БиХ а више средиште бошњачке територије у БиХ - закључује Антонић.

Сарајево је заробљено у наративу прије 30 година, по коме су Бошњаци добили државу тако што су Срби сатанизовани, а они претворени у жртву, рекао је политички аналитичар Александар Павић.