latinica  ћирилица
24/05/2019 |  13:10 ⇒ 13:30 | Аутор: СРНА

Ђајић: Размјеном искустава до унапређења здравственог система

Универзитетски клинички центар Републике Српске посјетило је 50 медицинских сестара и техничара из Мурске Соботе /Помурја/ у Словенији ради размјене искустава, како би био унапријеђен здравствени систем Српске, рекао је данас генерални директор УКЦ-а Владо Ђајић.
Бањалука: УКЦ - Фото: СРНА
Бањалука: УКЦФото: СРНА

Ђајић је нагласио да је ријеч о стручној посјети највећој здравственој установи у Српској, у организацији Струковног друштва медицинских сестара, бабица и здравствених техничара Помурја.

- Приликом посјете, медицинске сестре и техничари, упознаће се о начину функционисања највеће здравствене установе, веома сложеној организацији, као и улози и значају медицинске сестре у нашој установи и у здравственом систему Републике Српске - изјавио је Ђајић новинарима.

Он је додао да сестринство има централну улогу у препознавању вишеструких изазова у здравству.

- Средњи медицински кадар УКЦ континуирано пролази кроз едукације у земљама региона, па и у Словенији, како би пружили пацијентима најбољу и најефикаснију здравствену заштиту. Ово је јединствена прилика да се размијене стручна искуства, упореде начин функционисања и рада, те оствари још боља комуникација између здравствених радника Словеније и Републике Српске - нагласио је Ђајић.

Замјеник помоћника директора за здравствену његу у УКЦ-у Далиборка Кузмановић рекла је да је Словенија давно препознала значај медицинских сестара и улагања у њихову едукацију.

- Пуно више дају на значају школовању медицинских сестара, те оно што код нас обављају сестре са завршеном средњом школом, тамо обављају факултетски образоване сестре - додала је Кузмановићева.

Она је рекла да у УКЦ-у Републике Српске ради 1.300 медицинских сестара.

- Нисмо задовољни платама, али видимо да нису ни наше колеге из Словеније, због чега одлазе у Аустрију - навела је Кузмановићева.

Предсједник Струковног друштва медицинских сестара, бабица и здравствених техничара Помурја Драгица Јошар рекла је да се и синдикати у Словенији боре за повећање плата здравствених радника јер сматрају да су потцијењени, слабо плаћени и имају превише посла.

Она је навела да у Словенији нема довољно сестара, односно да их недостаје 25 одсто да би задовољиле потребе пацијената.

- Наше медицинске сестре одлазе у Аустрију јер су тамо пуно боље плате - додала је Јошарева.